Miło nam poinformować, że Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie zyskał w gronie swoich pracowników naukowych czterech nowych profesorów. Nominacje otrzymali: prof. dr hab. Adam Waśko – Prorektor ds. Rozwoju Uczelni, Kierownik Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, prof. dr hab. Paweł Glibowski – Kierownik Pracowni Dietetycznej, prof. dr hab. Leszek Rachoń z Katedry Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa oraz prof. dr hab. Michał Świeca z Katedry Biochemii i Chemii Żywności.

 

Prof. dr hab. Adam Waśko

4 lipca 2022 r. postanowieniem prezydenta RP Andrzeja Dudy prof. dr hab. Adam Waśko, Prorektor ds. Rozwoju Uczelni oraz Kierownik Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka otrzymał tytuł profesora w dziedzinie nauk rolniczych  w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

Prof. dr hab. Adam Waśko jest absolwentem Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (obecnie Wydział Biologii i Biotechnologii), na którym uzyskał kolejne stopnie naukowe doktora w 2004 roku i doktora habilitowanego w 2018 r. W 1996 roku rozpoczął pracę naukową na Akademii Rolniczej w Lublinie (obecnie Uniwersytecie Przyrodniczym), na którym kontynuował rozwój kariery naukowej pod kierunkiem prof. dr hab. Zdzisława Targońskiego. Równolegle był zatrudniony w Instytucie Agrofizyki PAN w Lublinie. W 2018 roku został mianowany na stanowisko profesora nadzwyczajnego UP w Lublinie oraz objął funkcję kierownika Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka oraz Prorektora ds. Rozwoju Kadr i Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

W kręgu głównych zainteresowań naukowych znajduje się obecnie szeroko pojęta problematyka, związana głównie z biotechnologicznym wykorzystaniem bakterii kwasu mlekowego. Drugi nurt badawczy obejmuje analizę biologicznie aktywnych składników żywności potwierdzoną w badaniach na modelach komórkowych ludzkich tkanek.

Autor i współautor 91 prac oryginalnych i przeglądowych w czasopismach z listy JCR (IF=171,7, indeks Hirscha =19), 17 patentów o zasięgu międzynarodowym i krajowym oraz kilkudziesięciu innych publikacji i doniesień naukowych. Swoją karierę naukową rozwijał w renomowanych ośrodkach naukowych w kraju, głównie w Polskiej Akademii Nauk oraz na stażach naukowych w krajach Unii Europejskiej (Niemcy, Austria, Włochy, Finlandia).

Siedmiokrotnie pełnił funkcję promotora prac doktorskich – w tym trzech zakończonych postępowaniach). Uczestniczył w kilkunastu postępowaniach o nadanie stopnia doktora i doktora habilitowanego – w tym pięciokrotnie jako recenzent. Brał udział w realizacji 11 projektów badawczych finansowanych przez MNiSW, NCN i NCBiR, pełniąc funkcję kierownika, głównego wykonawcy i wykonawcy, w tym w jednym, finansowanym z funduszy Unii Europejskiej.

W latach 2003-2015 trzykrotnie pełnił funkcję Przewodniczącego Rady Bibliotecznej BG UP w Lublinie. Od 2016 roku kierował pracami Wydziałowej Komisji do Spraw Nauki i Współpracy z Zagranicą oraz Rady Programowej kierunku biotechnologia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Niezależnie od pełnionych funkcji na Uczelni, został powołany w skład Komisji Biotechnologii oddziału lubelskiego PAN. W tym samym roku jako przedstawiciel Uczelni w Lubelskim Klastrze Biotechnologii pełni funkcję członka  Zarządu Klastra. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów i Biochemików.

Wyróżniony Medalem Prezydenta Miasta Lublina w 2020 roku oraz ośmiokrotnie nagrodą Rektora za działalność naukową.

Prof. dr hab. Paweł Glibowski

Prof. dr hab. Paweł Glibowski reprezentuje dyscyplinę technologia żywności i żywienia człowieka. W swojej pracy badawczej porusza tematykę zarówno związaną z badaniem żywności w jak i jej wpływu na zdrowie człowieka.  Szereg publikacji prof. Glibowskiego dotyczyło żywności funkcjonalnej, m.in.  mlecznych napojów fermentowanych oraz zastosowania inuliny, rozpuszczalnej frakcji błonnika, w różnych produktach spożywczych. 

Oprócz działalności badawczej ważną część pracy prof. Glibowskiego stanowi dydaktyka oraz działalność organizacyjna. Jest promotorem trzech doktoratów. Realizował zajęcia wykładowe i ćwiczeniowe na wszystkich stopniach studiów na czterech wydziałach i ośmiu kierunkach prowadząc zajęcia zarówno w języku polskim, jak i ze studentami wymiany międzynarodowej Erasmus+. Był promotorem 174 oraz recenzentem 183 prac dyplomowych.  Współpracował z wieloma przedsiębiorcami, popularyzował naukę z pomocą mass mediów, brał udział w festiwalach nauki. Siedmiokrotnie był laureatem nagrody Rektora, głównie za osiągnięcia naukowe. Przez 10 lat pełnił funkcję przewodniczącego Rady Programowej kierunku dietetyka, a obecnie jest przewodniczącym Uczelnianej Komisji ds. Dydaktyki i Zarządzania Jakością.

Prof. dr hab. Leszek Rachoń

Profesor dr hab. Leszek Rachoń z Katedry Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, otrzymał nominację profesorską w dniu 25.04.2022 r. w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo.
Wiodącym kierunkiem działalności naukowej Profesora Rachonia jest problematyka obejmująca zagadnienia związane z uprawą roślin zbożowych, a  w szczególności: doskonalenia agrotechniki pszenic makaronowych, możliwości uprawy pszenicy durum w Polsce, doboru odmian Triticum durum  do uprawy w  warunkach  Lubelszczyzny oraz ich przydatność i do produkcji makaronów, a ponadto uprawy pszenic oplewionych: samopsza (Triticum monococcum), płaskurka (Triticum dicoccum) oraz orkisz pszenny (Triticum aestivum ssp. spelta) w technologiach ekstensywnych, niskonakładowych.

Dorobek publikacyjny Profesora obejmuje około 200 pozycji, w tym 102 prace oryginalne, 3 monografie i rozdziały w monografiach, rozdziały w 2 podręcznikach i 1 skrypcie, 27 publikacji popularnonaukowych, 42 komunikaty naukowe, 2 instrukcje wdrożeniowe.

Uczestniczył jako kierownik lub główny wykonawca w realizacji 3 projektów badawczych finansowanych przez KBN. Promotor 3 rozpraw doktorskich, 150 prac dyplomowych. Recenzent 5 rozpraw doktorskich, 2 przewodów habilitacyjnych oraz 50 artykułów naukowych. Pełnił lub pełni szereg funkcji w Uczelni, m.in. jako Prodziekan Wydziału Agrobioinżynierii, Przewodniczący Zarządu Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Agronomicznego, Członek Rady Naukowej ,,Agronomy Science”, Członek Rady Naukowej Szkoły Doktorskiej, v-ce Przewodniczący Uczelnianej Komisji Wyborczej, Kierownik Studiów Doktoranckich, Przewodniczący Wydziałowej Komisji ds. Badań Naukowych i Współpracy z Zagranicą, Członek Zespołu Wojewódzkiego Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego (PDOiR) województwa lubelskiego. Wielokrotnie wyróżniony za osiągnięcia naukowe, dydaktyczne i organizacyjne przez JM Rektora. Uhonorowany Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Złotym Medal za Długoletnią Służbę oraz Medalem Prezydenta Miasta Lublin.

Prof. dr hab. Michał Świeca

Profesor Michał Świeca w latach 2001-2002 ukończył studia z Biologii (specjalność biochemia) oraz Biotechnologii na UMCS w Lublinie. Od 2005 roku jest zatrudniony w Katedrze Biochemii i Chemii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Stopień doktora nauk biologicznych w zakresie biotechnologii uzyskał w 2012 roku na UMCS w Lublinie na podstawie rozprawy doktorskiej pt. „Biopreparaty kiełków soczewicy jadalnej”, zaś doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie technologii żywności i żywienia w roku 2016, w oparciu o cyklu publikacji naukowych oraz rozprawę pt. „Badania czynników determinujących efektywność i zasadność procesu biofortyfickacji kiełków” na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie.  Od 2018 r. zatrudniony na stanowisku profesora uczelni. 

Zainteresowania naukowe obejmują zagadnienia związane z biochemią i enzymologią żywność, a w szczególności projektowaniem nowych funkcjonalnych środków spożywczych. Prof. Świeca jest autorem ponad 100 prac indeksowanych na liście JCR (Index Hirscha 34), kierował oraz brał udział w realizacji kilku projektów finansowanych przez NCN oraz NCBiR.

Serdecznie gratulujemy!