Mgr Paula Grdeń
III rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet Mendla w Brnie

W terminie od 6 marca 2023 do 4 kwietnia 2023 doktorantka Szkoły Doktorskiej UP w Lublinie mgr Paula Grdeń odbyła staż zagraniczny w Mendel University in Brno w Czechach na Wydziale Technologii Żywności. Opiekunem naukowym doktorantki była prof. Soňa Hermanová.

kobieta w okularach i białym fartuchu robi sobie zdjęcie stojąc w laboratoriumZdjęcie 1. Doktorantka w laboratorium chemicznym.

na metalowym blacie stołu stoją puste małe plastikowe pojemniki oraz miski i garnki wypełnione różnymi pastamiZdjęcie 2. Sala gastronomiczna, w której doktorantka przygotowywała pasty do swoich badań.

małe, okrągłe plastikowe pojemniki z pastami stoją na metalowym blacieZdjęcie 3. Gotowe próby przygotowane do dalszych badań.

W trakcie stażu doktorantka przygotowywała pasty na bazie ciecierzycy i wybranych ziaren zbóż (jęczmień, orkisz, proso), a następnie poddawała je symulowanemu procesowi trawienia in vitro. Kolejno otrzymane hydrolizaty badała pod względem właściwości antyoksydacyjny przy zastosowaniu metod spektrofotometrycznych.

Spektrofotometr stoi obok komputera stacjonarnego na blacie biurkaZdjęcie 4. Spektrofotometr UV-Vis, na którym przeprowadzano analizy w trakcie stażu.

W trakcie stażu doktorantka prócz wykonywania zaplanowanych badań miała okazję zapoznać się z pracownikami, doktorantami i studentami Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Mendla w Brnie oraz z wyposażeniem i możliwościami badawczymi tej jednostki. Doktorantka ponadto miała okazję uczestniczyć w zajęciach z zakresu druku 3D żywności.

Staż był również doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i szukania pola do współpracy w przyszłości. Pracownicy Uniwersytetu Mendla wprowadzają na swoim wydziale bardzo rodzinną i przyjazną atmosferę, dzięki czemu łatwiej nawiązuje się kontakty i szlifuje język angielski w codziennym życiu. Ponadto współpraca ze studentami i doktorantami uczącymi się na tym wydziale była świetną okazją do nawiązania nowych przyjaźni.

laboratorium z limonkowo-białymi szafkami. Na blatach szafek stoją półki wypełnione probówkami, lejkami, butelkami i sprzętem laboratoryjnymZdjęcie 5.  Laboratorium chemiczne na Wydziale Technologii Żywności.