W dniach 03.10.2022-01.11.2022 odbyłem staż w ramach programu Erasmus+ na Uniwersytecie Mendla w Brnie, Republika Czeska.

Stare miasto w Brnie

Przed ostateczną decyzją wybrania ośrodka zapoznałem się z aktualnymi badaniami prowadzonymi na wybranych jednostkach w/w Uczelni, przestudiowałem dorobek Katedr i pracowników. Po szczegółowej analizie wybór padł na Katedrę Żywienia Zwierząt i Produkcji Pasz Wydziału Rolnego (Department of Animal Nutrition and Forage Production of Faculty of AgriSciences).

Moje tymczasowe miejsce pracy

Opiekunem stażu został dr Ondřej Šťastník, który specjalizuje się na wzbogacaniu mieszanek paszowych w składniki uzupełniające, właściwościach fizycznych granulatu oraz oznaczaniu dwutlenka chloru w pomiocie ptaków.

Miejscem zamieszkania zostały wybrane akademiki uczelniane, które są położone dosyć blisko głownych budynków uczelni, ale też centrum miasta i wszelkiej niezbędnej infrastruktury.

Aparatura w laboratorium pasz – ujęcia w trakcie przerw pomiędzy próbami:

Zestaw sit do określania frakcji

Gniotownik walcowy

W ramach stażu miałem okazję zapoznać się na żywo z zainteresowaniami pracowników oraz doktorantów tejże jednostki oraz podjąć się próby wzięcie udziału w niektórych analizach laboratoryjnych.

Panel sterowania przemysłowym granulatorem

Spośród całej aktywności podczas stażu szczególnie należałoby podkreślić:

  1. Udział w zajęciach laboratoryjnych ze studentami – komponowanie i przygotowywanie mieszanki paszowej dla drobiu i trzody chlewnej; dobór metody rozdrabniania surowca ze szczególnym uwzględnieniem jego wilgotności; oznaczanie wytrzymałości granulatu i jego pomiary geometryczne; oznaczanie rozpuszczalności granulatu w wodzie oraz występowania poszczególnych frakcji po rozpuszczeniu granuł;
  2. Oznaczanie frakcji elementów występujących w pomiocie ptaków;
  3. Zapoznanie się z masyznami wykorzystywanymi w produkcji paszy oraz przygotowywaniu surowca (różne typy młynów i granulatorów).

Wybrane ujęcia z zaplecza innych jednostek:

Linia produkcyjna przetwórstwa mięsa, Katedra Technologii Żywności

Pomieszczenie dla drobiu, Katedra Chowu i Selekcji Zwierząt

Poza tym zapoznałem się również z działalnością innych Katedr, między innymi Katedry Technologii Żywności. Jej pracownicy skupiają się na prowadzeniu badań dotyczących właściwości fizycznych oraz składu chemicznego wielu surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, m.in. jaj, sera, kiełbasy itd. Zaplecze Katedry przedstawione jest liniami produkcyjnymi na przetwórstwo mleka, przetwórstwo mięsa oraz piekarnią i browarnią.

Widok na miasto z terenu chronionego Hady

Miałem zaszczyt spotkać się z byłymi i obecnymi Władzami Uczelni. Prodziekan Wydziału Rolnego, doc. Ing. Daniel Falta, PhD – jest wybitnym specjalistą z zakresu chowu bydła mlecznego oraz cenionym wśród rolników doradcą. Docent specjalizuje się na informatyzacji i cyfryzacji procesu zarządzania stadem bydła mlecznego. Była prorektor ds. studenckich, prof. Ing. Martiną Lichovníkova, PhD. jest specjalistą w zakresie żywienia drobiu, w tym kur-niosek oraz brojlerów. Profesor podkreślała swoje uznanie specjalistów branży drobiarskiej w Polsce, która jest jednym z liderów tego przemysłu.

Zostałem poproszony też o spotkanie się doktorantami Katedry przyjmującej w celu omówienia szczegółów kształcenia doktorantów w Polsce, Czechach i Ukrainie oraz nakreślenia możliwości ewentualnej współpracy pomiędzy młodymi naukowcami. Po spotkaniu byłem zaproszony do nagrywania podcastu, którego moderatorkami są doktorantki owej jednostki. Link do podcastu zamieszczony na końcu raportu.

Przerwa kawowa z doktorantami Katedry Żywienia Zwierząt i Produkcji Pasz

Warto też podkreślić szczególne piękno starego miasta w Brnie oraz bliskości natury i miasta, gdyż dosyć blisko znajduje się teren chroniony Hady, będący kiedyś kopalnią. Dziś ten teren przedstawia w sobie różne ekosystemy – łąki, łąki podmokłe, tereny skaliste itd.

Miałem też okazję do wzięcia biernego udziału w sympozjum wyjazdowym pt. „Sordo w żywieniu zwierząt”, którego prelegentami byli pracownicy w/w Wydziału oraz fachowcy branży paszowej. Zgromadzeni słuchacze (w tym liczni studenci) mieli okazję do poszerzenia swoich horyzontów wiedzy oraz wymiany doświadczeń.

Na sympozjum wyjazdowym

Innym ważnym aspektem stażu był wyjazd do wytwórni pasz, która jest poniekąd małą firmą rodzinną. Ale produkcja tej wytwórni trafia do wielu ferm na Morawii. Razem ze studentami oraz dr Ondřejem Šťastníkiem miałem możliwość zobaczyć od kuchni cały proces pracy fabryki, począwszy od dostawy i zmagazynowania surowca (w tym rozwiązywania na bieżąco wielu problemów, m.in. związanych z warunkami przechowywania oraz występowaniem szkodników) poprzez dobór odpowiedniego miksera do dokładnego wymieszania treści mieszanki i kończąc na adekwatnym doborze matrycy granulatora w zależności od potrzeb stawianych przez nabywców paszy.

Opisany staż daje mi wiele do myślenia nad własną tematyką badawczą oraz otwiera drzwi do współpracy z naukowcami sąsiedniego państwa, zarówno w ramach realizacji mojej rozprawy doktorskiej, jak i poza nią.

Link do podcastu: