mgr inż. Kaja Kiersnowska
I rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet w Walencji
Staż międzynarodowy na Uniwersytecie w Walencji odbył się przy wsparciu programu Erasmus w dniach 21/03/2022 – 31/07/2022.
Staż został zrealizowany na wydziale Farmacji (Facultat de Farmácia) w katedrze Medycyny Prewencyjnej, Zdrowia Publicznego, Nauk o Żywności, Toksykologii i Medycyny Prawnej (Departamento de Medicina Preventiva, Salud Pública, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal) pod nadzorem prof. Lary Manyes.
Celem wyjazdu był rozwój kompetencji naukowych oraz poszerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej w dziedzinie technologia żywności.
Jako praktykantka miałam okazję uczestniczyć w kilku częściach projektów odbywających się w porozumieniu z innymi zagranicznymi uczelniami.
Do moich głównych zadań należała praca w laboratorium linii komórkowych Coco-2.
Kolejnym projektem był przeprowadzany eksperyment in vivo. Badano protekcyjny wpływ puree z dyni oraz białek mleka na działanie mykotoksyn w organizmie szczurów. Gryzonie karmiono odpowiedni czas specjalnie skomponowanymi dietami, a następnie pobierano organy do dalszych badań.
próbki krwi pobranej od szczurów
Ciekawe miejsca w okolicach Walencji:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP