Fałszowanie żywności. Jak najczęściej jesteśmy oszukiwani?

godzina 10.00 -10.45  Data warsztatów: 30 marca 2023 r.

Miejsce: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, ul. Skromna 8, sala 310

Prowadzący: dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk

Max. 25 osób

[FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY]

 

Żywność można fałszować na kilka sposobów – zastępując dany składnika innym (najczęściej tańszym), dodając wodę, nieprawidłowo deklarując skład ilościowy produktu czy jego pochodzenie. Niestety jest to zjawisko powszechne, a fałszowane produkty można znaleźć niemal w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Jaka żywność jest najczęściej podrabiana? Jak nie dać się oszukać?
W ramach proponowanych zajęć odpowiemy na te oraz inne pytania. Uczestnicy zamienią się także w analityków sprawdzających autentyczność wybranych produktów spożywczych.