30 marca 2023 r. odbył się Dzień Otwarty Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pod hasłem: „Dobre perspektywy na przyszłość”. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, gromadząc uczniów ze szkół Lublina oraz całego województwa, a nawet z miast takich jak: Łódź, Bytom, Warszawa, Rzeszów. Na auli Centrum Kongresowego odbyły się wykłady ekspertów Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie na temat przedmiotów maturalnych geografii oraz matematyki. Przeprowadzono m.in. 49 warsztatów popularnonaukowych, oraz 51 stoisk wystawienniczych, w ramach których zaprezentowały się Wydziały, kierunki studiów i organizacje studenckie. Na wydarzenie zarejestrowało się prawie 2600 osób.


Uroczystego otwarcia dokonali prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk – Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz dr hab. Urszula Kosior – Korzecka, prof. Uczelni – Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki. Część oficjalną uświetnił swoim śpiewem Chór Akademicki.

Uczestnicy Dnia Otwartego mieli możliwość uczestniczenia m.in. w zajęciach.: „Fałszowanie żywności. Jak najczęściej jesteśmy oszukiwani?”, „Pomiar natężenia dźwięku w szkole i wokół niej”, „Bushcraft z elementami survivalu”, „Jak cię widzą tak cię piszą. Sztuka autoprezentacji w biznesie”, „Uprawy hydroponiczne – łatwe, modne, fascynujące”, „Makrospotkanie z mikroświatem”, „Dlaczego księgowy szuka 1 grosza?”, „Druk 3D w inżynierii mechanicznej i spożywczej”, „Klonowanie roślin w kulturach in vitro”.

Wiele osób otrzymało bezpłatne porady z zakresu doradztwa zawodowego (Biuro Karier) oraz skorzystało z warsztatów psychologicznych i poznało możliwości wsparcia podczas rekrutacji i studiów dla osób z niepełnosprawnością (Biuro ds. Osób z Niepełnosprawnościami). Natomiast na stoisku informacyjnym Biura Rekrutacji można było dowiedzieć się wszystkiego o rekrutacji na studia. Swoje stoisko wystawiła również Biblioteka Główna, promując m.in. ideę bookcrossingu.

Nowością była gra miejska prowadzona przez Radę Uczelnianą Samorządu Studenckiego, która obejmowała różne zadania wykonywane na stoiskach kół naukowych oraz w przestrzeni uczelnianej (np. odgadywanie nazw roślin czy zdobycie informacji o ilości miejsc w Centrum Kongresowym).

Gościem specjalnym wydarzenia był Piotr Huszcz – Lubelski Szef kuchni, członek Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy oraz Stowarzyszenia Slow Food Polska, mistrz w zawodzie cukiernik i kucharz, posiadający wykształcenie pedagogiczne w kierunku kształcenia młodzieży w zawodzie. Poprowadził pokaz oraz warsztaty połączone z degustacją regionalnych i tradycyjnych potraw z wykorzystaniem produktów lokalnych i pradawnych typu: samopsza, krzyca, gryka, płaskurka, orkisz, produktów pszczelich i regionalnych kozich serów.


Dla nauczycieli i opiekunów grup zorganizowanych przygotowano specjalny „pokój nauczycielski”, w którym mogli odpocząć i odebrać specjalne pakiety dla szkół.

Uczestnicy mieli również możliwość poznania kampusu uniwersyteckiego – ścieżką lekarza weterynarii oraz zwiedzenia obiektów sportowych Centrum Kultury Fizycznej i Sportu UP w Lublinie.

Dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w organizację wydarzeń w ramach Dnia Otwartego!


zdjęcia: Alicja Jaroszewska DRiP
Galeria Dzień Otwarty 2023
Zobacz

Media o Dniu Otwartym:

lublin.tvp.pl, "Panorama Lubelska" z dn. 30.03.2023 r.
Zobacz
radio.lublin.pl z dn. 30.03.2023 r.
Zobacz
kurierlubelski.pl z dn. 02.04.2023 r.
Zobacz
dziennikwschodni.pl z dn. 30.03.2023 r.
Zobacz
lubelski.pl z dn. 30.03.2023 r.
Zobacz