Żywność ekologiczna – zdrowie czy moda?

 

Opis: W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość obejrzenia krótkiej prezentacji wyjaśniającej, co to jest żywność ekologiczna, jak jest produkowana i czym się wyróżnia. Dowiedzą się także, jaka jest różnica między klasycznymi a ekologicznymi produktami żywnościowymi, w tym jak rozpoznać prawdziwe produkty eko na półce sklepowej. Zostanie rozstrzygnięte pytanie zawarte w tytule projektu – czy rzeczywiście żywność ekologiczna jest zdrowsza, czy to tylko chwyt marketingowy. Będą mogli porównać ekologiczne i klasyczne produkty żywnościowe, w tym zwłaszcza produkty mleczne i mięsne, m.in. oceniając je organoleptycznie – ocena barwy, konsystencji, zapachu i smaku. Na zakończenie wybiorą najlepszy ich zdaniem produkt.

 

Prowadzący: Aneta Brodziak

 

Liczba osób: do 30

Lokalizacja: Uczelnia

Czas trwania: 45-60 min

Forma: wykład, prezentacja multimedialna, warsztat, zajęcia interaktywne