Jesienne Warsztaty Mleczarskie
22 września 2020 roku, w sali gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie dla uczestników Polskiego Kongresu Serowarskiego w Lublinie, którego organizatorem była firma Bikotech Sp. z o.o.
[ GALERIA ZDJĘĆ ]
Warsztaty przeprowadzili pracownicy Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego: dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą; dr hab. Dariusz Stasiak, prof. uczelni, kierownik Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego oraz dr inż. Maciej Nastaj z Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów.
Uczestnikami warsztatów byli pracownicy zakładów mleczarskich, technolodzy żywności, serowarzy, kontrolerzy jakości, producenci opakowań żywności. Uczestnicy wzięli udział w zajęciach, których tematem była tekstura produktów mleczarskich. Nasi goście wysłuchali prelekcji oraz uczestniczyli w pokazie praktycznym, podczas którego zapoznali się z nowoczesnymi urządzeniami do pomiaru tekstury m.in. serów dojrzewających. Warsztaty odbywały się w pełnym rygorze sanitarnym.
Na koniec warsztatów uczestnicy otrzymali materiały promocyjne o naszej Uczelni oraz upominki z Działu Komunikacji i Wymiany Akademickiej UP w Lublinie.
Serdecznie dziękujemy Gościom za przybycie i uczestnictwo w warsztatach.
Tekst: dr inż. Maciej Nastaj
Fot. Maciej Niedziółka / DKiWA