Malta – europejskie Seszele

Wyobraź sobie, że przez 300 dni w roku świeci słońce, dookoła morze, a klimat na wyspie jest śródziemnomorski z aspiracjami na subtropikalny. Brzmi zupełnie inaczej niż lubelska mglista jesień? Z dobrych informacji nie musisz sprawdzać jak daleko są Karaiby czy Seszele. Ten niewielki raj na ziemi znajduje się w Europie niecałe 100km od Włoch.

 

Jeżeli aspekt pogodowy Cię nie przekonuje, pomyśl tylko, że nie potrzebujesz wizyty w pięciogwiazdkowym hotelu z bufetem kontynentalnym, by skosztować kuchni europejskiej. Malta przez wiele lat była pod różnymi wpływami (Cesarstwo Rzymskie, Imperium Brytyjskie etc.). Dlatego kuchnia maltańska to suma całej mieszaniny kulturowej. Od włoskich makaronów – z maltańskim kruchym wierzchem (timpana), przez brytyjską fish&chips z lokalną Lampuką, po typowo śródziemnomorskie faszerowane bakłażany (brungiel) czy owczy ser (gbejna).
 
 
Dla realistów twardo stąpających po ziemi argumentami będą: 
  • waluta obowiązująca na Malcie to euro, w której najczęściej wypłacany jest grant z programu Erasmus
  • obowiązują dwa języki urzędowe: maltański i angielski (z komunikacją nie będzie wcale tak strasznie)
Sprawdźcie sami! Każde zdjęcie to inna prezentacja 🙂