O rasach rodzimych w ochronie przyrody i produkcji żywności – JM Rektor prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
Czasopismo "Przedsiębiorca rolny" relacjonuje konferencję "Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności funkcjonalnej", która odbyła się 6 czerwca 2019 roku w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
"Chcemy zaprezentować wyniki trzyletnich badań, dotyczące wykorzystania rodzimych ras zwierząt w dwóch bardzo ważnych działach: produkcji żywnośći o wyższych walorach prozdrowotnych i ochronie przyrody, szczególnie siedlisk o wysokiej wartości przyrodniczej. Rasy rodzime traktowane sa jako rezerwuar tych genów, które jeszcze nie zostały utracone, ale też jako alternatywa dla małego, rozdrobnionego rolnictwa." – pokreślił w trakcie obrad JM Rektor prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk.
fragment artykułu, całość w nr 7 "Przedsiębiorcy rolnego"