O dobroczynnych właściwościach mleka dr hab. inż. Bartosz Sołowiej na łamach “Przeglądu mleczarskiego”
Pić mleko, czy nie pić? To zagadnienie od lat dzieli zarówno zwolenników, jak i przeciwników białego napoju.
W latach 2002-2011, w mediach pojawiła się kampania społeczna, w której znani ludzie z branży rozrywkowej zachęcali najmłodszych do picia mleka. W rezultacie akcja realnie przyczyniła się do wzrostu spożycia produktów mlecznych. W dobie wszeobecnych fast foodów – wypierających mniej lub bardziej skutecznie zdrową żywność – promocja prawidłowego odżywiania jest wciąż aktualna.
Dr hab. inż. Bartosz Sołowiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie jest współautorem artykułu "Mleko – źródło wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych", który ukazał się na łamach czasopisma branżowego "Przegląd mleczarski". Mleko przez pierwsze miesiące życia stanowi jedyny składnik diety człowieka i innych ssaków. Jest to pełnowartościowy pokarm, zawierający m.in.: kazeinę, białka serwatkowe, lipidy, cholesterol, cukry (laktozę i galaktozę), witaminy, hormony czy związki mineralne. Skład chemiczny to głównie woda, tłuszcz, białka, laktoza, popiół i wapń.
Z dalszej części publikacji dowiadujemy się szczegółówo o właściwościach białek mleka i substancji odpornościowych – laktoferyny i laktoperoksydazy, lizozymu, immunoglobiny (działanie antynowotworowe, przecizakrzepowe, zmiejszającym ciśnienie tętnicze, antybakteryjne łagodzące stres). Kwasy tłuszczowe są wykorzystywane w narządach wewnetrznych zarówno jako paliwo energetyczne, jak i czynnik hamujący eskalację komórek nowotworowych. Z kolei sprzężone dieny kwasu linolowego czyli -CLA mają właściwości antyrakowe, hamują rosprzestrzenianie się osteoporozy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Antyoksydantami tłuszczu mlecznego są witaminy E, A, D3 oraz CLA , koenzym Q10, fosfolipidy (zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, zmniejszają prawdopodobieństwo miażdżycy, zapobiegają nowotworom).
Niezwykle ważna jest edukacja prozdrowotna dzieci i młodzieży. W bieżącym roku odbędzie sie w sumie 10 konferencji " Fakty i mity o mleku", wcielono też w życie specjalne programy promujące spożycie mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i młodszych klasach podstawówek.
więcej informacji w artykule: