Doceńmy ślimaki – Prof. dr hab. Krzysztof Szkucik – czasopismo “Kuchnia”

„Ślimaki niedocenione” – po tym tytułem w numerze majowym czasopisma Kuchnia został opublikowany wywiad z prof. dr hab. Krzysztofem Szkucikiem .
Prof. dr hab. Krzysztof Szkucik – Kierownik Katedry Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia Wydziału Medycyny Weterynaryjnej  od szeregu lat wraz ze swoim zespołem prowadzi  badania dotyczące jakości zdrowotnej  produktów pozyskiwanych od ślimaków.
Produktami  tymi jest mięso ślimaków winniczków pozyskiwanych ze środowiska naturalnego oraz mięso ślimaków hodowlanych z rodzaju Cornu. Innym produktem spożywczym uzyskiwanym od ślimaków hodowlanych są ich jajeczka spożywane jako „biały kawior”. 

Ślimaki królowały już na stołach starożytnych Rzymian, którzy uważali je za afrodyzjak. Polska jest światowym potentatem w hodowli i eksporcie tych mięczaków, w 2015 roku wyniósł on 240 tys. ton. Jednak w naszej kuchni goszczą niezmiernie rzadko – bardzo niezasłużenie: mięso jest pełnowartościowe- zawiera wszystkie aminokwasy ezogenne, niskokaloryczne, bezpieczne-nie zawiera pałeczek salmonelli. Sytuacja powoli ulega zmianie, od 90-ych XX wieku rozwijają się duże fermy śimaków, a sklepy i restauracje włączają te zwierzęta coraz częściej do swojej oferty.

Parafrazując słowa Reja: "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje ślimaki mają" śmiało można powiedzieć, że nasz skromny winniczek w pełni zasługuje na wysokie miejsce w naszym menu.

 

więcej informacji w artykule: