„Szczęśliwy kurczak premium w ziołowym standardzie”

Źródło finansowania: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Konkurs: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 działanie M16 „Współpraca” VI nabór

Podmioty realizujące:

Ferma Podolany – Grupa KPS Food, J. Krzyżanowski (Lider)
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Partner)
AdiFeed (Partner)
Dr Henryk Różański – Plantafarm (Partner)

Kierownik projektu: dr Karolina Chodkowska

Kierownik etapu badawczego (UP Lublin): dr hab. Justyna Batkowska prof. UPL

Nr projektu: 00059.DDD.6509.00105.2022.07

Okres realizacji: od 29.03.2023 do 31.12.2024

Wartość: 2 365 096 zł  (w tym UP: 853 743 zł)

Streszczenie:

Produkty ziołowe, fitobiotyki, stanowią szeroką gamę nutraceutyków, które definiuje się jako “każdy nietoksyczny składnik żywności o naukowo udowodnionych korzyściach, w tym w zakresie zapobiegania chorobom lub ich leczenia”. Stanowią one dodatki sensoryczne, polepszające aromat lub smak paszy, jednak z uwagi na bogactwo substancji bioaktywnych, mają one także właściwości regulacyjne, osłonowe, antystresowe, antyoksydacyjnie, przeciwpasożytnicze
i przeciwdrobnoustrojowe.

Preparat zaplanowany do wykorzystania w doświadczeniu stanowi autorską kompozycję biologicznie aktywnych związków pochodzenia roślinnego. Zawiera on znane substancje, takie jak mentol, eukaliptol, limonen, czy salicylany. Substancje te pojedynczo mogą być używane w produkcji zwierzęcej, w tym drobiarstwie, jednak novum preparatu stanowi ich nieoczywiste połączenie oraz proporcje poszczególnych substancji w mieszaninie.

Celem projektu jest opracowanie, walidacja i wdrożenie kompleksowego systemu odchowu brojlera kurzego w warunkach przemysłowych z uwzględnieniem innowacyjnych produktów fitobiotycznych (użytych jako program dedykowany) i nowoczesnych elementów technologicznych pozwalających na prowadzenie produkcji zwierzęcej zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa i najnowszymi trendami konsumenckimi. Opracowanie tego rodzaju innowacyjnego systemu odchowu na poziomie przemysłowym pozwoli na uzyskanie „Szczęśliwego kurczaka premium w ziołowym standardzie” który dostarczy unikalnego surowca w postaci mięsa o podwyższonych walorach jakościowych. W trakcie projektu, opracowywany będzie unikalny, nowy produkt fitobiotyczny (Adifeed), który po wstępnych testach i ocenie skuteczności (UP Lublin) będzie testowany i wdrażany do kompleksowego programu fitobiotycznego (Ferma Podolany).