Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu

 

Źródło finansowania: Narodowe Centrum Nauki

Konkurs: OPUS

Podmiot/podmioty realizujący/realizujące:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Partner)
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (Lider)

Kierownik: prof. dr hab. Katarzyna Ognik

Nr projektu: 2020/39/B/NZ9/00674

Okres realizacji: 24.06.2021-23.06.2024

Wartość: 2 073 008.00zł

Streszczenie:

Postawiono hipotezę, że odejście od wysokotłuszczowych nawyków żywieniowych połączonych z suplementacją chromu (pikolinian lub nanocząsteczki) korzystnie wpływa na reakcje fizjologiczne w przewodzie pokarmowym, a tym samym pozytywnie moduluje stan zdrowia. Co więcej, efekty obserwowane w leczeniu Cr-Pic będą bardziej wyraźne po Cr-NP ze względu na wyższą biodostępność i reaktywność nanocząstek. Do badań zostanie wykorzystany szczur Wistar (Cmdb:Wi CMDB) model, tj. ustalony model gospodarza do badań żywieniowych/metabolicznych, w tym jelitowych, immunologicznych, naczyniowych i odpowiedzi wątroby na interwencje żywieniowe. Główną intencją autorów projektu jest wniesienie możliwie nowego spojrzenia i odpowiedź na pytanie, czy negatywne skutki jelitowe, naczyniowe i wątrobowe przy przewlekłym spożywaniu diety wysokotłuszczowej mogą być następnie złagodzone poprzez suplementację diety różnymi formy chromu i/lub przejście na dietę niskotłuszczową. Biorąc pod uwagę pilną potrzebę ustalenia prawdziwego działania nanocząstek w przewodzie pokarmowym i całym organizmie, szczególna uwaga zwrócona zostanie na Cr-NP i ich działanie będzie porównywane do powszechnie stosowanego suplementu diety Cr-Pic. Określony zostanie wpływ Cr na mikrobiotę żyjącą w jelicie grubym (z nowatorskim podejściem do oceny drobnoustrojów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowej aktywności enzymatycznej), wpływając tym samym lokalnie (w górnym i dolnym odcinku przewodu pokarmowego), wątrobę iogólnoustrojowy (metaboliczny, tj. parametry hematologiczne, biochemiczne, oksydoredukcyjnego krwi).