Program Jubileuszu 80-lecia Wydziału Agrobioinżynierii
oraz
Międzynarodowej Konferencji Naukowej
„NAUKA DLA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU I BIOGOSPODARKI
– problemy i wyzwania XXI wieku”

Środa, 16 października 2024 r.

8.00–9.00 – Rejestracja uczestników

9.00–12.00 – Obchody Jubileuszu 80-lecia Wydziału Agrobioinżynierii (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)

  • Powitanie gości – Dziekan prof. dr hab. Barbara Kołodziej
  • Wystąpienie JM Rektora UP w Lublinie, prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka
  • Prezentacja Wydziału Agrobioinżynierii
  • Wystąpienia gości
  • Wręczenie odznak honorowych: Zasłużony dla Rolnictwa, Medali Prezydenta Miasta Lublin, Statuetek Honorowych oraz Medali Pamiątkowych z okazji 80-lecia Wydziału Agrobioinżynierii UP w Lublinie
  • Nadanie Godności Honorowego Profesora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Ivanowi Shuvarowi
  • Wykład prof. dr hab. Ivana Shuvara: Current aspects of the formation of agrocenoses productivity in Ukraine

12.00–12.30 – Przerwa kawowa

12.30–17.00 – Sesja posterowa  (hol Agro II, ul. Akademicka 15)

12.3014.00 – I sesja plenarna – przewodniczący: dr hab. Irena Suwara, prof. SGGW, prof. dr hab. inż. Arkadiusz Telesiński (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)

12.30–12.50 – Marek Marks: Przyszłość rolnictwa – intensyfikacja czy powrót do natury?

12.50–13.10 – Svetlana Misheva, Tanya Kartseva, Vladimir Aleksandrov, Ahmad M. Alqudah, Andreas Börner: Harnessing genome-wide association scans to boost genetic improvements for sustainable agriculture and bioeconomy – illustrations from wheat

13.10–13.25 – Elvyra Jariene: Influence of agrochemical factors on the quality of Jerusalem artichoke flowers (on-line)

13.25–13.40 – Živilė Tarasevičienė, Gabija Trakšelytė, Indrė Čechovičienė, Aurelija Paulauskienė, Judita Černiauskienė: Changes in the quality of linseed (Linum usitatissimum L.) oil with bee pollen during storage

13.40–13.50 – Marzena Trajer (Dyrektor Biura Analiz i Strategii KOWR): Działania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na rzecz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich

13.50–14.00 – Wystąpienia przedstawicieli firm sponsorujących Uroczystość: Helm Polska Sp. z o.o., Procam Polska Sp. z o.o.

14.0015.00 – Przerwa obiadowa

15.00–17.00 – II sesja plenarna – przewodniczący: dr hab. inż. Anna Jaroszewska, prof. ZUT, prof. dr hab. Piotr Stypiński (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)

15.00–15.10 – Marcin Wieremczuk (Crop Manager Timac Agro Polska Sp. z o.o.): Timac Agro: Doradztwo, Innowacja, Partnerstwo

15.10–15.20 – Wystąpienia przedstawicieli firm sponsorujących Uroczystość: Lubelska Izba Rolnicza, K+S Polska sp. z o.o.

15.20–15.30 – Elvyra Jariene, Marius Lasinskas: Biologically active substances quantities and their antioxidant activity in fermented fireweed leaves, grown in different systems (on-line)

15.30–15.40 – Agnieszka Ciesielska, Anna Wysmułek, Irena Suwara: Wpływ różnych systemów uprawy roli na zachwaszczenie łanów wybranych roślin uprawnych

15.40–15.50 – Valdas Laukagalis, Živilė Tarasevičienė, Mindaugas Visockis, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz: Quality properties of black cumin (Nigella sativa L.) oil with applied varied pretreatment methods (on-line)

15.50–16.00 – Robert Borek, Piotr Jurga, Paweł Radzikowski: Potential of agroforestry for food security, soil health and improved livestock productivity

16.00–16.10 – Judita Černiauskienė, Živilė Tarasevičienė, Gabrielė Grybaitė: Comparison of biologically active substances amounts in different types of berries

16.10–16.20 – Marcin Becher, Barbara Symanowicz, Ewa Trzcińska, Dawid Jaremko: Ocena zewnętrznej materii organicznej gleb na podstawie sekwencyjnego frakcjonowania związków azotu

16.20–16.30 – Katarzyna Pentoś, Beata Cieniawska: Optymalizacja procesu opryskiwania roślin z wykorzystaniem metod sztucznej inteligencji

16.30–16.40 – Wioletta Wróblewska: Zmiany klimatu – świadomość zagadnienia w opinii producentów owoców jagodowych w Polsce

16.40-16.50 – Beata Jurga, Ryszard Winiarski, Piotr Jurga, Jerzy Kozyra, Robert Borek, Janusz Smagacz: Praktyki  rolnictwa węglowego  testowane w IUNG-PIB w ramach  projektu Carbon farming

16.50–17.00 – Dyskusja i podsumowanie sesji referatowych i sesji posterowej.

19.00–02.00 – Uroczysta kolacja (Focus Hotel Premium Lublin Conference & SPA, Panieńszczyzna 15P, 21-002 Jastków) – organizator zapewnia autokar do Hotelu Focus oraz transport powrotny do Lublina (wyjazd na uroczystą kolację o godz. 18.40 spod Centrum Kongresowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 15).

 Czwartek, 17 października 2024 r.

9.00–10.00 – Przejazd do Muzeum Zamoyskich w Kozłówce (organizator zapewnia autokar – wyjazd o godz. 9.00 spod Centrum Kongresowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 15)

10.00–11.30 – Zwiedzanie Muzeum Zamoyskich w Kozłówce

11.30–13.15 – Zwiedzanie Winnicy Sienkiewicz (Samoklęski 1, 21-132 Samoklęski)

13.15–14.15 – Obiad (Restauracja “Stara Łaźnia”, ul. Gen. Orlicz-Dreszera 17, 21-100 Lubartów)

14.15–15.00 – Powrót do Lublina

 

Wykaz posterów / List of Posters

How to achieve transformation of livestock sector?
Robert Borek, Catherine Pfeifer, Laurence Smith, Piotr Jurga, Beata Jurga

Fitotoksyczność płynów pohodowlanych geofilnych grzybów keratynolitycznych Trichophyton ajelloi (Vanbreus.) Ajello
Justyna Bohacz, Michał Możejko

Transkryptomiczne podłoże interakcji roślina – patogeny grzybowe. Czego dowiedzieliśmy się do tej pory?
Tomasz Ociepa, Sylwia Okoń, Michał Nowak , Wiktoria Jędrys

Wpływ działalności rolniczej na emisję gazów cieplarnianych
Karolina Sokal, Magdalena Kachel

Wpływ systemów uprawy roli i metod regulacji zachwaszczenia na produkcyjność pszenicy hybrydowej
Jan Buczek

Flora chwastów w płodozmianie i monokulturze pszenicy ozimej
Andrzej Woźniak, Myroslawa Soroka

Wpływ zróżnicowanego terminu i gęstości siewu na plonowanie pszenicy ozimej
Wacław Jarecki

Zawartość kwasów fenolowych w pszenicy w zależności od poziomu agrotechniki 
Leszek Rachoń, Tomasz Cebulak,  Barbara Krochmal-Marczak, Ireneusz Kapusta, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz

Ocena wydajności produkcji pszenicy twardej na Lubelszczyźnie z uwzględnieniem gleb słabszych
Marcin Babkiewicz, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Dorota Jagiełło, Leszek Rachoń

Ocena wpływu różnych nawozów do dolistnego dokarmiania na plonowanie pszenicy ozimej w warunkach suszy
Marcin Różewicz, Alicja Sułek, Jerzy Grabiński, Jakub Cholewa

Zastosowanie płynnych organiczno-mineralnych mikronawozów (CuMn) z bioaktywnymi aminokwasami w nawożeniu jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.)
Barbara Symanowicz, Marcin Becher, Dawid Jaremko, Korneliusz Skwarek, Rafał Toczko

Breeding of oat (Avena sativa L.) varieties in Lithuania
Vida Danyte, Andrii Gorash

Efektywność genów odporności owsa na mączniaka prawdziwego w warunkach Polski w 2023 roku
Sylwia Okoń, Aleksandra Nucia, Tomasz Ociepa, Weronika Grzelak, Michał Sasin, Krzysztof Kowalczyk

Tureckie genotypy Avena sterilis jako źródło genów odporności na mączniaka prawdziwego w owsie
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Paulina Wac

Ocena odporności genotypów Avena sterilis pochodzących  z Hiszpanii na rdzę koronową
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Paulina Wac, Paula Milniczuk

Ocena odporności na rdzę źdźbłową i mączniaka prawdziwego genotypów Avena sterilis pochodzących z Hiszpanii
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Michał Grzęda, Paulina Wac, Paula Milniczuk

Metoda obrazowania przestrzennego (3D) w fenotypowaniu roślin uprawnych
Janetta Niemann, Anna Jagieniak, Piotr Rybacki

Ocena tożsamości genetycznej truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) przy użyciu markerów molekularnych
Jacek Gawroński, Magdalena Dyduch-Siemińska, Wojciech Marecki, Karol Milaniuk, Roman Prażak

Endofity i ich potencjał w promowaniu wzrostu i rozwoju roślin uprawnych
Małgorzata Woźniak, Anna Gałązka 

Wartość wybranych cech użytkowych polskich odmian pszenżyta ozimego w wieloletnich badaniach kolekcyjnych
Aneta Kramek

Wpływ lokalizacji chromosomowej markerów NGS na analizę różnorodności genetycznej i struktury populacji pszenżyta (X Triticosecale Wittmack)
Justyna Leśniowska-Nowak, Piotr T. Bednarek, Karolina Czapla, Michał Nowak, Agnieszka Niedziela

Wpływ terminu siewnu na wzrost i plonowanie soi uprawianej w Polsce północno-wschodniej
Jacek Olszewski, Adam Okorski, Gabriel Fordoński , Joanna Dabrowska, Agnieszka Pszczółkowska

Wpływ odmiany oraz nawożenia wapniem, borem i molibdenem na plonowanie soi uprawianej na glebie kwaśnej
Aleksandra Głowacka, Ewelina Flis-Olszewska

Wpływ rozstawy rzędów na plonowanie soi
Ewelina Flis-Olszewska

Plonowanie i jakość nasion soi w zależności od ochrony herbicydowej i rodzaju biostymulatora
Dorota Gawęda, Małgorzata Haliniarz, Sylwia Andruszczak, Piotr Kraska

Dolistna aplikacja biostymulatora syntetycznego modyfikuje plonowanie fasoli zwykłej
Natalia Iwanicka, Anna Kocira, Rafał Kornas

Arthrospira platensis jako biostymulator roślin w rolnictwie zrównoważonym
Mirosława Chwil, Rok Mihelič

Integrowana ochrona roślin – stan i określenie zagrożeń  w kontekście wyzwań związanych z wdrażaniem nowej perspektywy UE na lata 2023–2027
Przemysław Strażyński, Anna Tratwal, Danuta Sosnowska, Marek Mrówczyński

Porównanie składu chemicznego nasion dyni łupinowej i bezłupinowej
Grażyna Kowalska, Radosław Kowalski, Agnieszka Jamiołkowska, Weronika Kursa

Plonowanie słonecznika bulwiastego w zależności od zagęszczenia roślin
Dominika Skiba

Elementy regeneratywnego systemu uprawy selera korzeniowego
Wiesław Wojciechowski, Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Józef Sowiński

Wpływ systemu gospodarowania i nawadniania na zawartość składników pokarmowych i właściwości prozdrowotne korzeni marchwi
Elżbieta Harasim, Cezary A. Kwiatkowski

Plon i skład chemiczny surowca arniki łąkowej (Arnica chamissonis Less.) w zależności od rozstawy rzędów i terminu zbioru koszyczków kwiatowych
Danuta Sugier, Katarzyna Olesińska

Innowacyjne metody zwiększające produktywność Salvia officinalis L.
Mirosława Chwil, Jarmila Neugebauerová

Wpływ sposobu produkcji sadzonek Cymbopogon citratus (DC) Stapf. na plony i jakość surowców z uprawy jednorocznej w klimacie umiarkowanym
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz

Expression analysis of genes involved in biosynthesis of sesquiterpene lactones in Arnica chamissonis
Magdalena Sozoniuk, Danuta Sugier

In vitro bioaccessibility of rosmarinic acid – the effects of the dose of administration, food matrix, and co-antioxidants
Łukasz Sęczyk, Danuta Sugier, Beata Król, Elvyra Jariene, Barbara Kołodziej

Zawartość związków fenolowych  i aktywność przeciwutleniająca pomurnika lekarskiego (Parietaria officinalis L.) w zależności od rodzaju surowca zielarskiego i warunków uprawy
Łukasz Sęczyk, Beata Król 

Metabolity wtórne w ekstraktach  z liści mącznicy lekarskiej Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.
Danuta Sugier, Łukasz Sęczyk, Piotr Sugier

Prozdrowotne właściwości owoców Hippophaë rhamnoides L.
Mirosława Chwil, Mariusz Gagoś, Dominika Kubera

Plant-Based Substrates For Whey Protein Ice Cream Production
Stanisław Mleko, Artur Mykhalevych, Marta Tomczyńska-Mleko, Victoria Sapiga, Galina Polischuk, Konrad Terpiłowski, Bartosz G. Sołowiej, Salvador Pérez-Huertas

Influence Of Storage On Yogurt Dry Ingredients
Marta Tomczyńska-Mleko, Konrad Terpiłowski, Ignace Lange, Krzysztof Kowalczyk, Victoria Sapiga, Marta Wesołowska-Trojanowska, Stanisław Mleko, Salvador Pérez-Huertas

Wzrost i rozwój wybranych gatunków traw w mieszankach z koniczyną białą w warunkach stosowania nawozów wolnodziałających fosforowo-potasowych
Barbara Borawska-Jarmułowicz,Grażyna Mastalerczuk, Olena Kryvoviaz, Ewa Szara, Beata Michalska-Klimczak

Przydatność traw pastewnych do zadarnienia gleby przekształconej  antropogenicznie w warunkach aplikacji nanocząsteczek krzemu
Grażyna Mastalerczuk, Barbara Borawska-Jarmułowicz, Ewa Szara, Aneta Perzanowska

Kulturowe usługi ekosystemowe zbiorowisk trawiastych
Halina Lipińska, Agnieszka Kępkowicz, Ewelina Krukow, Weronika Kamińska

Wpływ częstości koszenia na wzrost i rozwój trzciny pospolitej Phragmites australis w kontekście ochrony półnaturalnych łąk
Mariusz Kulik, Joanna Sender, Andrzej Bochniak, Małgorzata Jaźwa, Dariusz Ciesielski, Justyna Wielgos, Ewelina Krukow

Ocena żywotności nasion dębu szypułkowego (Quercus robur L.) metodą krojenia oraz konduktometryczną
Katarzyna Masternak, Katarzyna Głębocka

Plonowanie i zawartość polifenoli w bulwach i liściach batata uprawianego w Polsce południowo-wschodniej
Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Tomasz Cebulak, Ireneusz Kapusta, Piotr Barbaś, Piotr Pszczółkowski

Plant antioxidants and micronutrients in the context of “hidden hunger”
Jolanta Domańska

Podwójne herbicydowe ciecze jonowe zawierające aniony kwasów 4-chloro-2-metylofenoksyoctowego oraz trans-cynamonowego
Katarzyna Marcinkowska, Daria Szymaniak, Juliusz Pernak

Wpływ odwodnienia torfowisk na zmianę pojemności wymiany kationów  gleb organicznych
Dawid Jaremko, Marcin Becher

Możliwości zagospodarowania wapieni raciszyńskich oraz surowców  odpadowych powstałych podczas przeróbki wapieni jurajskich
Ireneusz Skuta, Jacek Antonkiewicz

Chemical properties of reclaimed soil after open-pit mining of aggregates
Beata Kołodziej, Magdalena Kądziołka

Assessment of the impact of waste on the content of available nutrients in reclaimed soil
Marta Bik-Małodzińska, Grażyna Żukowska, Magdalena Myszura-Dymek

Climate change mitigation through carbon sequestration in the soils of agricultural ecosystems
Grażyna Żukowska, Magdalena Myszura-Dymek, Marta Bik-Małodzińska

Zastosowanie kompostu i materiałów mineralnych do ograniczenia zawartości pierwiastków śladowych w kukurydzy na glebie zanieczyszczonej olejem napędowym
Mirosław Wyszkowski, Natalia Kordala

Ocena mikrobiomu gleb silnie zdegradowanych i długoletnio zanieczyszczonych ropą naftową
Anna Gałązka, Agata Janczarek, Jarosław Ciepiel, Karolina Gawryjołek, Aleksandra Ukalska-Jaruga, Anna Marzec-Grządziel

Charakterystyka aktywności enzymatycznej gleb długotrwale użytkowanych rolniczo
Jacek Pranagal, Sławomir Ligęza, Joanna Gmitrowicz-Iwan

Fitotoksyczność i aktywność biochemiczna gleby narażonej  na działanie ciekłego odpadu z przemysłu chemicznego
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska

Zawartość azotu mineralnego w glebach agroekosystemów kukurydzy w Polsce
Monika Skowrońska, Przemysław Tkaczyk

Wykorzystanie monitoringu aktywności mikroorganizmów glebowych w rolnictwie ekologicznym
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska, Joanna Bednarz, Paulina Chruślińska

Projekt LIDER XII, INNO-MIK – Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bionawozów wspomagających zrównoważoną produkcję roślinną i jej adaptację do zmian klimatu
Sylwia Siebielec, Andrzej Lewicki, Jakub Pulka, Szymon Szufa, Grzegorz Siebielec

Charakterystyka genetyczna szczepów bakterii solubilizujących fosforany o potencjalnym zastosowaniu w rolnictwie
Monika Kozieł, Anna Gałązka

Wstępne badania nad uzdolnieniami do hydrolizy białek i przemian drobnocząsteczkowych związków C i N przez keratynolityczne promieniowce z rodzaju Streptomyces sp.
Justyna Bohacz, Michał Możejko, Joanna Bednarz

Changes in the quality indicators of humus compounds in the composting process
Magdalena Myszura-Dymek, Grażyna Żukowska, Marta Bik-Małodzińska, Barbara Futa

Mechanizm toksyczności syntetycznych barwników antrachinonowych
Kamila Rybczyńska-Tkaczyk, Bartosz Skóra, Konrad A. Szychowski

Drożdże Saccharomyces cerevisiae jako organizm modelowy w badaniach biologicznych
Agata Święciło

The Importance of Organic Farming in Shaping Sustainable Development of Agriculture and Rural Areas in Poland
Joanna Pawlak

Analysis of selected data from agricultural drought monitoring system for the Lubelskie Voivodship in 2019–2024
Maja Bryk

Wstępne badania florystyczne mokradeł Lubelszczyzny w dolinie Poru z wykorzystaniem metod teledetekcyjnych
Teresa Wyłupek, Paweł Wolański, Krzysztof Rogut

Współczesne wyzwania gospodarki cyrkularnej
Agnieszka Komor

Psycho-społeczny bilans technologicznych zmian we współczesnych gospodarstwach rolnych
Iwona Zakrzewska

Produktywność polskiego rolnictwa na tle pozostałych krajów członkowskich Unii Europejskiej
Aneta Zakrzewska, Anna Nowak

Czynniki  wpływające na zainteresowanie terenami poprzemysłowymi przez deweloperów
Adam Gawryluk

Efektywność spółdzielni w wybranych dziedzinach gospodarki w dobie kryzysu
Anna Kobiałka

Marketing w segmencie luksusowych usług lotniczych
Jolanta Domańska

Ekonomiczne korzyści z promocji imprez turystyczno-kulinarnych na pograniczu polsko-litewskim
Anna Mazurek-Kusiak, Gita Šakytė-Statnickė, Laurencija Budrytė-Ausiejienė

Rola funduszy unijnych w rozwoju turystyki na obszarach wiejskich na przykładzie operacji realizowanych w ramach PROW 2014-2020
Agata Kobyłka

The influence of selected physiographic factors on the biodiversity of agricultural landscapes
Barbara Futa, Magdalena Myszura-Dymek

Sustainable economic development and multifunctionality of rural areas
Magdalena Myszura-Dymek, Grażyna Żukowska

Rola starych zrobów pokopalnianych jako wysp leśnych w krajobrazie rolniczym
Monika Podgórska

Nowoczesne trendy w turystyce
Joanna Hawlena

Turystyczne wykorzystanie suchych dolin i parków miejskich Lublina
Monika Jaroszuk-Sierocińska

Wiejska baza noclegowa w województwie lubelskim – analiza stanu i perspektywy rozwoju
Weronika Kursa, Grażyna Kowalska, Jerzy Koproń

Model zrównoważonego zarządzania wioskami tematycznymi – studium przypadku Polski Wschodniej
Agata Kobyłka

Wioski tematyczne Polski Wschodniej – problemy i wyzwania
Anna Mazurek-Kusiak

Analiza porównawcza organizacji czasu wolnego wśród młodzieży z małych i dużych miejscowości
Grażyna Kowalska

Znaczenie uproszczonej ewidencji w zarządzaniu przedsiębiorstwem turystycznym
Julia Wojciechowska-Solis

Zagospodarowanie turystyczne obszarów wiejskich Lubelszczyzny w opinii turystów
Dorota Gawęda, Julia Wojciechowska-Solis, Magdalena Kozioł

Economy sharing jako nowy trend w marketingu turystycznym
Jolanta Domańska

Public relations jako trend w marketingu
Joanna Hawlena

Wybrane aspekty turystyki biegowej w kreowaniu zdrowego stylu życia i rozwoju rynku turystycznego
Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński, Michał Możejko

Wpływ intensywnej aktywności fizycznej na różnorodność i metabolizm mikroflory jelitowej

Michał Możejko, Agata Święciło, Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński

Surwiwal jako nowoczesna forma rekreacji i turystyki
Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński

Potencjał geograficzny województwa lubelskiego dla rozwoju turystyki
Dominika Skiba

Analiza rozwoju agroturystyki na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego i jego otuliny
Małgorzata Haliniarz, Ewa Kwiecińska-Poppe 

Analiza atrakcyjności turystycznej Parku Krajobrazowego Pojezierze Łęczyńskie
Ewa Kwiecińska-Poppe, Małgorzata Haliniarz 

Współczesne aspekty turystyki na obszarach chronionych na przykładzie miejscowości Górecko Kościelne na Roztoczu
Grażyna Kowalska, Jerzy Koproń, Weronika Kursa

Charakterystyka oferty leczniczej uzdrowiska w Nałęczowie
Grażyna Kowalska

Możliwości rozwoju sektora usług SPA & Wellness  w oparciu o naturalne surowce na przykładzie talassoterapii i aromaterapii
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Małgorzata Gorzel

Globalizacja jako wyzwanie i szansa dla transportu lotniczego
Agata Święciło

Proces kształtowania przemian na rynku lotniczym w sytuacjach kryzysowych
Agata Święciło

Parki linearne jako narzędzie budowy korytarzy ekologicznych w przestrzeni miejskiej
Alicja Bieske-Matejak

Kultura budownictwa drewnianego w Polsce w kontekście współczesności – Xylopolis Centrum Sztuki i Nauki o Drewnie Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej pod Białymstokiem
Alicja Bieske – Matejak, Michał Czerwiński

Against green-fading: the indicator method for assessing street- and square-scapes for biophilia
Agnieszka Kępkowicz, Małgorzata Sosnowska, Halina Lipińska

Assessment of urban forest condition changes based on the NDVI Index.  A case study of selected polish cities
Malwina Michalik-Śnieżek, Paulina Lubas

Współczesne przeobrażenia terenów zieleni na modernistycznych osiedlach mieszkaniowych
Małgorzata Sosnowska

Analiza zmian funkcjonalnych związanych z indukcją kwitnienia w roślinach buraka cukrowego (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris)
Michał Nowak, Tomasz Ociepa, Adam Sitarski, Justyna Leśniowska-Nowak, Krzysztof Kowalczyk

Konkurencyjność rolnictwa w Polsce w ujęciu regionalnym
Anna Nowak

Dochodowość uprawy jęczmienia jarego w świetle różnych uwarunkowań rynkowych
Rafał Wnuczek, Anna Nowak

Efektywność energetyczna produkcji biomasy pszenicy jarej nawożonej azotem i siarką
Hanna Klikocka, Aneta Zakrzewska

Ensure food security is given demographic, climatic, and socioeconomic considerations
Eugenia Czernyszewicz  

Twarzą do rzeki − zrównoważone zagospodarowanie małych rzek na przykładzie Kurówki w województwie lubelskim
Kamila Adamczyk-Mucha, Anna Kamela-Bobrowska, Sylwia Mucha, Katarzyna Piądłowska

Znaczenie sorbentów mineralnych w środowisku przyrodniczym
Aleksandra Badora

Wpływ metod ochrony na produkcyjność jęczmienia w badaniach ekologicznych
Danuta Leszczyńska

Wpływ suszy na produkcyjność odmian przewódkowych pszenicy jarej
Alicja Sułek

Wartość technologiczna odmian pszenicy w zależności od przebiegu pogody ze szczególnym uwzględnieniem warunków kreujących powstanie suszy
Grażyna Podolska, Edyta Aleksandrowicz