Środa, 16 października 2024 r.
8.00–9.00 – Rejestracja uczestników
9.00–12.00 – Obchody Jubileuszu 80-lecia Wydziału Agrobioinżynierii (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)
12.00–12.30 – Przerwa kawowa
12.30–17.00 – Sesja posterowa (hol Agro II, ul. Akademicka 15)
12.30–14.00 – I sesja plenarna – przewodniczący: dr hab. Irena Suwara, prof. SGGW, prof. dr hab. inż. Arkadiusz Telesiński (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)
12.30–12.50 – Marek Marks: Przyszłość rolnictwa – intensyfikacja czy powrót do natury?
12.50–13.10 – Svetlana Misheva, Tanya Kartseva, Vladimir Aleksandrov, Ahmad M. Alqudah, Andreas Börner: Harnessing genome-wide association scans to boost genetic improvements for sustainable agriculture and bioeconomy – illustrations from wheat
13.10–13.25 – Elvyra Jariene: Influence of agrochemical factors on the quality of Jerusalem artichoke flowers (on-line)
13.25–13.40 – Živilė Tarasevičienė, Gabija Trakšelytė, Indrė Čechovičienė, Aurelija Paulauskienė, Judita Černiauskienė: Changes in the quality of linseed (Linum usitatissimum L.) oil with bee pollen during storage
13.40–13.50 – Marzena Trajer (Dyrektor Biura Analiz i Strategii KOWR): Działania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na rzecz rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich
13.50–14.00 – Wystąpienia przedstawicieli firm sponsorujących Uroczystość: Helm Polska Sp. z o.o., Procam Polska Sp. z o.o.
14.00–15.00 – Przerwa obiadowa
15.00–17.00 – II sesja plenarna – przewodniczący: dr hab. inż. Anna Jaroszewska, prof. ZUT, prof. dr hab. Piotr Stypiński (Centrum Kongresowe UP w Lublinie, ul. Akademicka 15)
15.00–15.10 – Marcin Wieremczuk (Crop Manager Timac Agro Polska Sp. z o.o.): Timac Agro: Doradztwo, Innowacja, Partnerstwo
15.10–15.20 – Wystąpienia przedstawicieli firm sponsorujących Uroczystość: Lubelska Izba Rolnicza, K+S Polska sp. z o.o.
15.20–15.30 – Elvyra Jariene, Marius Lasinskas: Biologically active substances quantities and their antioxidant activity in fermented fireweed leaves, grown in different systems (on-line)
15.30–15.40 – Agnieszka Ciesielska, Anna Wysmułek, Irena Suwara: Wpływ różnych systemów uprawy roli na zachwaszczenie łanów wybranych roślin uprawnych
15.40–15.50 – Valdas Laukagalis, Živilė Tarasevičienė, Mindaugas Visockis, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz: Quality properties of black cumin (Nigella sativa L.) oil with applied varied pretreatment methods (on-line)
15.50–16.00 – Robert Borek, Piotr Jurga, Paweł Radzikowski: Potential of agroforestry for food security, soil health and improved livestock productivity
16.00–16.10 – Judita Černiauskienė, Živilė Tarasevičienė, Gabrielė Grybaitė: Comparison of biologically active substances amounts in different types of berries
16.10–16.20 – Marcin Becher, Barbara Symanowicz, Ewa Trzcińska, Dawid Jaremko: Ocena zewnętrznej materii organicznej gleb na podstawie sekwencyjnego frakcjonowania związków azotu
16.20–16.30 – Katarzyna Pentoś, Beata Cieniawska: Optymalizacja procesu opryskiwania roślin z wykorzystaniem metod sztucznej inteligencji
16.30–16.40 – Wioletta Wróblewska: Zmiany klimatu – świadomość zagadnienia w opinii producentów owoców jagodowych w Polsce
16.40-16.50 – Beata Jurga, Ryszard Winiarski, Piotr Jurga, Jerzy Kozyra, Robert Borek, Janusz Smagacz: Praktyki rolnictwa węglowego testowane w IUNG-PIB w ramach projektu Carbon farming
16.50–17.00 – Dyskusja i podsumowanie sesji referatowych i sesji posterowej.
19.00–02.00 – Uroczysta kolacja (Focus Hotel Premium Lublin Conference & SPA, Panieńszczyzna 15P, 21-002 Jastków) – organizator zapewnia autokar do Hotelu Focus oraz transport powrotny do Lublina (wyjazd na uroczystą kolację o godz. 18.40 spod Centrum Kongresowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 15).
Czwartek, 17 października 2024 r.
9.00–10.00 – Przejazd do Muzeum Zamoyskich w Kozłówce (organizator zapewnia autokar – wyjazd o godz. 9.00 spod Centrum Kongresowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ul. Akademicka 15)
10.00–11.30 – Zwiedzanie Muzeum Zamoyskich w Kozłówce
11.30–13.15 – Zwiedzanie Winnicy Sienkiewicz (Samoklęski 1, 21-132 Samoklęski)
13.15–14.15 – Obiad (Restauracja “Stara Łaźnia”, ul. Gen. Orlicz-Dreszera 17, 21-100 Lubartów)
14.15–15.00 – Powrót do Lublina
How to achieve transformation of livestock sector?
Robert Borek, Catherine Pfeifer, Laurence Smith, Piotr Jurga, Beata Jurga
Fitotoksyczność płynów pohodowlanych geofilnych grzybów keratynolitycznych Trichophyton ajelloi (Vanbreus.) Ajello
Justyna Bohacz, Michał Możejko
Transkryptomiczne podłoże interakcji roślina – patogeny grzybowe. Czego dowiedzieliśmy się do tej pory?
Tomasz Ociepa, Sylwia Okoń, Michał Nowak , Wiktoria Jędrys
Wpływ działalności rolniczej na emisję gazów cieplarnianych
Karolina Sokal, Magdalena Kachel
Wpływ systemów uprawy roli i metod regulacji zachwaszczenia na produkcyjność pszenicy hybrydowej
Jan Buczek
Flora chwastów w płodozmianie i monokulturze pszenicy ozimej
Andrzej Woźniak, Myroslawa Soroka
Wpływ zróżnicowanego terminu i gęstości siewu na plonowanie pszenicy ozimej
Wacław Jarecki
Zawartość kwasów fenolowych w pszenicy w zależności od poziomu agrotechniki
Leszek Rachoń, Tomasz Cebulak, Barbara Krochmal-Marczak, Ireneusz Kapusta, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz
Ocena wydajności produkcji pszenicy twardej na Lubelszczyźnie z uwzględnieniem gleb słabszych
Marcin Babkiewicz, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Dorota Jagiełło, Leszek Rachoń
Ocena wpływu różnych nawozów do dolistnego dokarmiania na plonowanie pszenicy ozimej w warunkach suszy
Marcin Różewicz, Alicja Sułek, Jerzy Grabiński, Jakub Cholewa
Zastosowanie płynnych organiczno-mineralnych mikronawozów (CuMn) z bioaktywnymi aminokwasami w nawożeniu jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.)
Barbara Symanowicz, Marcin Becher, Dawid Jaremko, Korneliusz Skwarek, Rafał Toczko
Breeding of oat (Avena sativa L.) varieties in Lithuania
Vida Danyte, Andrii Gorash
Efektywność genów odporności owsa na mączniaka prawdziwego w warunkach Polski w 2023 roku
Sylwia Okoń, Aleksandra Nucia, Tomasz Ociepa, Weronika Grzelak, Michał Sasin, Krzysztof Kowalczyk
Tureckie genotypy Avena sterilis jako źródło genów odporności na mączniaka prawdziwego w owsie
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Paulina Wac
Ocena odporności genotypów Avena sterilis pochodzących z Hiszpanii na rdzę koronową
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Paulina Wac, Paula Milniczuk
Ocena odporności na rdzę źdźbłową i mączniaka prawdziwego genotypów Avena sterilis pochodzących z Hiszpanii
Edyta Paczos-Grzęda, Joanna Lech, Aneta Koroluk, Sylwia Sowa, Michał Grzęda, Paulina Wac, Paula Milniczuk
Metoda obrazowania przestrzennego (3D) w fenotypowaniu roślin uprawnych
Janetta Niemann, Anna Jagieniak, Piotr Rybacki
Ocena tożsamości genetycznej truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) przy użyciu markerów molekularnych
Jacek Gawroński, Magdalena Dyduch-Siemińska, Wojciech Marecki, Karol Milaniuk, Roman Prażak
Endofity i ich potencjał w promowaniu wzrostu i rozwoju roślin uprawnych
Małgorzata Woźniak, Anna Gałązka
Wartość wybranych cech użytkowych polskich odmian pszenżyta ozimego w wieloletnich badaniach kolekcyjnych
Aneta Kramek
Wpływ lokalizacji chromosomowej markerów NGS na analizę różnorodności genetycznej i struktury populacji pszenżyta (X Triticosecale Wittmack)
Justyna Leśniowska-Nowak, Piotr T. Bednarek, Karolina Czapla, Michał Nowak, Agnieszka Niedziela
Wpływ terminu siewnu na wzrost i plonowanie soi uprawianej w Polsce północno-wschodniej
Jacek Olszewski, Adam Okorski, Gabriel Fordoński , Joanna Dabrowska, Agnieszka Pszczółkowska
Wpływ odmiany oraz nawożenia wapniem, borem i molibdenem na plonowanie soi uprawianej na glebie kwaśnej
Aleksandra Głowacka, Ewelina Flis-Olszewska
Wpływ rozstawy rzędów na plonowanie soi
Ewelina Flis-Olszewska
Plonowanie i jakość nasion soi w zależności od ochrony herbicydowej i rodzaju biostymulatora
Dorota Gawęda, Małgorzata Haliniarz, Sylwia Andruszczak, Piotr Kraska
Dolistna aplikacja biostymulatora syntetycznego modyfikuje plonowanie fasoli zwykłej
Natalia Iwanicka, Anna Kocira, Rafał Kornas
Arthrospira platensis jako biostymulator roślin w rolnictwie zrównoważonym
Mirosława Chwil, Rok Mihelič
Integrowana ochrona roślin – stan i określenie zagrożeń w kontekście wyzwań związanych z wdrażaniem nowej perspektywy UE na lata 2023–2027
Przemysław Strażyński, Anna Tratwal, Danuta Sosnowska, Marek Mrówczyński
Porównanie składu chemicznego nasion dyni łupinowej i bezłupinowej
Grażyna Kowalska, Radosław Kowalski, Agnieszka Jamiołkowska, Weronika Kursa
Plonowanie słonecznika bulwiastego w zależności od zagęszczenia roślin
Dominika Skiba
Elementy regeneratywnego systemu uprawy selera korzeniowego
Wiesław Wojciechowski, Katarzyna Adamczewska-Sowińska, Józef Sowiński
Wpływ systemu gospodarowania i nawadniania na zawartość składników pokarmowych i właściwości prozdrowotne korzeni marchwi
Elżbieta Harasim, Cezary A. Kwiatkowski
Plon i skład chemiczny surowca arniki łąkowej (Arnica chamissonis Less.) w zależności od rozstawy rzędów i terminu zbioru koszyczków kwiatowych
Danuta Sugier, Katarzyna Olesińska
Innowacyjne metody zwiększające produktywność Salvia officinalis L.
Mirosława Chwil, Jarmila Neugebauerová
Wpływ sposobu produkcji sadzonek Cymbopogon citratus (DC) Stapf. na plony i jakość surowców z uprawy jednorocznej w klimacie umiarkowanym
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz
Expression analysis of genes involved in biosynthesis of sesquiterpene lactones in Arnica chamissonis
Magdalena Sozoniuk, Danuta Sugier
In vitro bioaccessibility of rosmarinic acid – the effects of the dose of administration, food matrix, and co-antioxidants
Łukasz Sęczyk, Danuta Sugier, Beata Król, Elvyra Jariene, Barbara Kołodziej
Zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniająca pomurnika lekarskiego (Parietaria officinalis L.) w zależności od rodzaju surowca zielarskiego i warunków uprawy
Łukasz Sęczyk, Beata Król
Metabolity wtórne w ekstraktach z liści mącznicy lekarskiej Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.
Danuta Sugier, Łukasz Sęczyk, Piotr Sugier
Prozdrowotne właściwości owoców Hippophaë rhamnoides L.
Mirosława Chwil, Mariusz Gagoś, Dominika Kubera
Plant-Based Substrates For Whey Protein Ice Cream Production
Stanisław Mleko, Artur Mykhalevych, Marta Tomczyńska-Mleko, Victoria Sapiga, Galina Polischuk, Konrad Terpiłowski, Bartosz G. Sołowiej, Salvador Pérez-Huertas
Influence Of Storage On Yogurt Dry Ingredients
Marta Tomczyńska-Mleko, Konrad Terpiłowski, Ignace Lange, Krzysztof Kowalczyk, Victoria Sapiga, Marta Wesołowska-Trojanowska, Stanisław Mleko, Salvador Pérez-Huertas
Wzrost i rozwój wybranych gatunków traw w mieszankach z koniczyną białą w warunkach stosowania nawozów wolnodziałających fosforowo-potasowych
Barbara Borawska-Jarmułowicz,Grażyna Mastalerczuk, Olena Kryvoviaz, Ewa Szara, Beata Michalska-Klimczak
Przydatność traw pastewnych do zadarnienia gleby przekształconej antropogenicznie w warunkach aplikacji nanocząsteczek krzemu
Grażyna Mastalerczuk, Barbara Borawska-Jarmułowicz, Ewa Szara, Aneta Perzanowska
Kulturowe usługi ekosystemowe zbiorowisk trawiastych
Halina Lipińska, Agnieszka Kępkowicz, Ewelina Krukow, Weronika Kamińska
Wpływ częstości koszenia na wzrost i rozwój trzciny pospolitej Phragmites australis w kontekście ochrony półnaturalnych łąk
Mariusz Kulik, Joanna Sender, Andrzej Bochniak, Małgorzata Jaźwa, Dariusz Ciesielski, Justyna Wielgos, Ewelina Krukow
Ocena żywotności nasion dębu szypułkowego (Quercus robur L.) metodą krojenia oraz konduktometryczną
Katarzyna Masternak, Katarzyna Głębocka
Plonowanie i zawartość polifenoli w bulwach i liściach batata uprawianego w Polsce południowo-wschodniej
Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Tomasz Cebulak, Ireneusz Kapusta, Piotr Barbaś, Piotr Pszczółkowski
Plant antioxidants and micronutrients in the context of “hidden hunger”
Jolanta Domańska
Podwójne herbicydowe ciecze jonowe zawierające aniony kwasów 4-chloro-2-metylofenoksyoctowego oraz trans-cynamonowego
Katarzyna Marcinkowska, Daria Szymaniak, Juliusz Pernak
Wpływ odwodnienia torfowisk na zmianę pojemności wymiany kationów gleb organicznych
Dawid Jaremko, Marcin Becher
Możliwości zagospodarowania wapieni raciszyńskich oraz surowców odpadowych powstałych podczas przeróbki wapieni jurajskich
Ireneusz Skuta, Jacek Antonkiewicz
Chemical properties of reclaimed soil after open-pit mining of aggregates
Beata Kołodziej, Magdalena Kądziołka
Assessment of the impact of waste on the content of available nutrients in reclaimed soil
Marta Bik-Małodzińska, Grażyna Żukowska, Magdalena Myszura-Dymek
Climate change mitigation through carbon sequestration in the soils of agricultural ecosystems
Grażyna Żukowska, Magdalena Myszura-Dymek, Marta Bik-Małodzińska
Zastosowanie kompostu i materiałów mineralnych do ograniczenia zawartości pierwiastków śladowych w kukurydzy na glebie zanieczyszczonej olejem napędowym
Mirosław Wyszkowski, Natalia Kordala
Ocena mikrobiomu gleb silnie zdegradowanych i długoletnio zanieczyszczonych ropą naftową
Anna Gałązka, Agata Janczarek, Jarosław Ciepiel, Karolina Gawryjołek, Aleksandra Ukalska-Jaruga, Anna Marzec-Grządziel
Charakterystyka aktywności enzymatycznej gleb długotrwale użytkowanych rolniczo
Jacek Pranagal, Sławomir Ligęza, Joanna Gmitrowicz-Iwan
Fitotoksyczność i aktywność biochemiczna gleby narażonej na działanie ciekłego odpadu z przemysłu chemicznego
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska
Zawartość azotu mineralnego w glebach agroekosystemów kukurydzy w Polsce
Monika Skowrońska, Przemysław Tkaczyk
Wykorzystanie monitoringu aktywności mikroorganizmów glebowych w rolnictwie ekologicznym
Jolanta Joniec, Edyta Kwiatkowska, Joanna Bednarz, Paulina Chruślińska
Projekt LIDER XII, INNO-MIK – Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bionawozów wspomagających zrównoważoną produkcję roślinną i jej adaptację do zmian klimatu
Sylwia Siebielec, Andrzej Lewicki, Jakub Pulka, Szymon Szufa, Grzegorz Siebielec
Charakterystyka genetyczna szczepów bakterii solubilizujących fosforany o potencjalnym zastosowaniu w rolnictwie
Monika Kozieł, Anna Gałązka
Wstępne badania nad uzdolnieniami do hydrolizy białek i przemian drobnocząsteczkowych związków C i N przez keratynolityczne promieniowce z rodzaju Streptomyces sp.
Justyna Bohacz, Michał Możejko, Joanna Bednarz
Changes in the quality indicators of humus compounds in the composting process
Magdalena Myszura-Dymek, Grażyna Żukowska, Marta Bik-Małodzińska, Barbara Futa
Mechanizm toksyczności syntetycznych barwników antrachinonowych
Kamila Rybczyńska-Tkaczyk, Bartosz Skóra, Konrad A. Szychowski
Drożdże Saccharomyces cerevisiae jako organizm modelowy w badaniach biologicznych
Agata Święciło
The Importance of Organic Farming in Shaping Sustainable Development of Agriculture and Rural Areas in Poland
Joanna Pawlak
Analysis of selected data from agricultural drought monitoring system for the Lubelskie Voivodship in 2019–2024
Maja Bryk
Wstępne badania florystyczne mokradeł Lubelszczyzny w dolinie Poru z wykorzystaniem metod teledetekcyjnych
Teresa Wyłupek, Paweł Wolański, Krzysztof Rogut
Współczesne wyzwania gospodarki cyrkularnej
Agnieszka Komor
Psycho-społeczny bilans technologicznych zmian we współczesnych gospodarstwach rolnych
Iwona Zakrzewska
Produktywność polskiego rolnictwa na tle pozostałych krajów członkowskich Unii Europejskiej
Aneta Zakrzewska, Anna Nowak
Czynniki wpływające na zainteresowanie terenami poprzemysłowymi przez deweloperów
Adam Gawryluk
Efektywność spółdzielni w wybranych dziedzinach gospodarki w dobie kryzysu
Anna Kobiałka
Marketing w segmencie luksusowych usług lotniczych
Jolanta Domańska
Ekonomiczne korzyści z promocji imprez turystyczno-kulinarnych na pograniczu polsko-litewskim
Anna Mazurek-Kusiak, Gita Šakytė-Statnickė, Laurencija Budrytė-Ausiejienė
Rola funduszy unijnych w rozwoju turystyki na obszarach wiejskich na przykładzie operacji realizowanych w ramach PROW 2014-2020
Agata Kobyłka
The influence of selected physiographic factors on the biodiversity of agricultural landscapes
Barbara Futa, Magdalena Myszura-Dymek
Sustainable economic development and multifunctionality of rural areas
Magdalena Myszura-Dymek, Grażyna Żukowska
Rola starych zrobów pokopalnianych jako wysp leśnych w krajobrazie rolniczym
Monika Podgórska
Nowoczesne trendy w turystyce
Joanna Hawlena
Turystyczne wykorzystanie suchych dolin i parków miejskich Lublina
Monika Jaroszuk-Sierocińska
Wiejska baza noclegowa w województwie lubelskim – analiza stanu i perspektywy rozwoju
Weronika Kursa, Grażyna Kowalska, Jerzy Koproń
Model zrównoważonego zarządzania wioskami tematycznymi – studium przypadku Polski Wschodniej
Agata Kobyłka
Wioski tematyczne Polski Wschodniej – problemy i wyzwania
Anna Mazurek-Kusiak
Analiza porównawcza organizacji czasu wolnego wśród młodzieży z małych i dużych miejscowości
Grażyna Kowalska
Znaczenie uproszczonej ewidencji w zarządzaniu przedsiębiorstwem turystycznym
Julia Wojciechowska-Solis
Zagospodarowanie turystyczne obszarów wiejskich Lubelszczyzny w opinii turystów
Dorota Gawęda, Julia Wojciechowska-Solis, Magdalena Kozioł
Economy sharing jako nowy trend w marketingu turystycznym
Jolanta Domańska
Public relations jako trend w marketingu
Joanna Hawlena
Wybrane aspekty turystyki biegowej w kreowaniu zdrowego stylu życia i rozwoju rynku turystycznego
Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński, Michał Możejko
Wpływ intensywnej aktywności fizycznej na różnorodność i metabolizm mikroflory jelitowej
Michał Możejko, Agata Święciło, Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński
Surwiwal jako nowoczesna forma rekreacji i turystyki
Przemysław Tkaczyk, Rafał Rowiński
Potencjał geograficzny województwa lubelskiego dla rozwoju turystyki
Dominika Skiba
Analiza rozwoju agroturystyki na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego i jego otuliny
Małgorzata Haliniarz, Ewa Kwiecińska-Poppe
Analiza atrakcyjności turystycznej Parku Krajobrazowego Pojezierze Łęczyńskie
Ewa Kwiecińska-Poppe, Małgorzata Haliniarz
Współczesne aspekty turystyki na obszarach chronionych na przykładzie miejscowości Górecko Kościelne na Roztoczu
Grażyna Kowalska, Jerzy Koproń, Weronika Kursa
Charakterystyka oferty leczniczej uzdrowiska w Nałęczowie
Grażyna Kowalska
Możliwości rozwoju sektora usług SPA & Wellness w oparciu o naturalne surowce na przykładzie talassoterapii i aromaterapii
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Małgorzata Gorzel
Globalizacja jako wyzwanie i szansa dla transportu lotniczego
Agata Święciło
Proces kształtowania przemian na rynku lotniczym w sytuacjach kryzysowych
Agata Święciło
Parki linearne jako narzędzie budowy korytarzy ekologicznych w przestrzeni miejskiej
Alicja Bieske-Matejak
Kultura budownictwa drewnianego w Polsce w kontekście współczesności – Xylopolis Centrum Sztuki i Nauki o Drewnie Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej pod Białymstokiem
Alicja Bieske – Matejak, Michał Czerwiński
Against green-fading: the indicator method for assessing street- and square-scapes for biophilia
Agnieszka Kępkowicz, Małgorzata Sosnowska, Halina Lipińska
Assessment of urban forest condition changes based on the NDVI Index. A case study of selected polish cities
Malwina Michalik-Śnieżek, Paulina Lubas
Współczesne przeobrażenia terenów zieleni na modernistycznych osiedlach mieszkaniowych
Małgorzata Sosnowska
Analiza zmian funkcjonalnych związanych z indukcją kwitnienia w roślinach buraka cukrowego (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris)
Michał Nowak, Tomasz Ociepa, Adam Sitarski, Justyna Leśniowska-Nowak, Krzysztof Kowalczyk
Konkurencyjność rolnictwa w Polsce w ujęciu regionalnym
Anna Nowak
Dochodowość uprawy jęczmienia jarego w świetle różnych uwarunkowań rynkowych
Rafał Wnuczek, Anna Nowak
Efektywność energetyczna produkcji biomasy pszenicy jarej nawożonej azotem i siarką
Hanna Klikocka, Aneta Zakrzewska
Ensure food security is given demographic, climatic, and socioeconomic considerations
Eugenia Czernyszewicz
Twarzą do rzeki − zrównoważone zagospodarowanie małych rzek na przykładzie Kurówki w województwie lubelskim
Kamila Adamczyk-Mucha, Anna Kamela-Bobrowska, Sylwia Mucha, Katarzyna Piądłowska
Znaczenie sorbentów mineralnych w środowisku przyrodniczym
Aleksandra Badora
Wpływ metod ochrony na produkcyjność jęczmienia w badaniach ekologicznych
Danuta Leszczyńska
Wpływ suszy na produkcyjność odmian przewódkowych pszenicy jarej
Alicja Sułek
Wartość technologiczna odmian pszenicy w zależności od przebiegu pogody ze szczególnym uwzględnieniem warunków kreujących powstanie suszy
Grażyna Podolska, Edyta Aleksandrowicz
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP