Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów "Mikrobios"

Drogi Studencie!

Czy chcesz pogłębić wiedzę z mikrobiologii?

Czy chcesz zostać zostać młodym odkrywcą?

Czy chcesz rozwinąć swoje umiejętności organizatorskie?

Jeżeli tak to zgłoś się do

Studenckiego Koła Naukowego Mikrobiologów „Mikrobios”

Spotkania odbywają się w Katedrze Mikrobiologii Środowiskowej

ul. Leszczyńskiego 7

pokój 310

 opiekun: dr hab. Justyna Bohacz prof. uczelni

 

tel. 81 5248104

Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów „MIKROBIOS”

Wydział Agrobioinżynierii

Katedra Mikrobiologii Środowiskowej

ul. Leszczyńskiego 7, 20-069 Lublin

Strona na Facebooku: https://www.facebook.com/Studenckie-Ko%C5%82o-Naukowe-Mikrobiolog%C3%B3w-Mikrobios-100613945854645

 

Opiekun: dr hab. Justyna Bohacz prof. uczelni

 

tel. 81 5248104

W Katedrze Mikrobiologii Środowiskowej od 2008 roku działa Studenckie Koło Naukowe zrzeszające studentów zajmujących się zagadnieniami związanymi z mikrobiologią. Do 2015 roku Koło działało w ramach sekcji SKN Towaroznawstwa na Wydziale Agrobioinżynierii. Opiekunem Koła była Pani dr hab. Justyna Bohacz prof. uczelni. Od 2015 roku Koło działa jako oddzielna organizacja pod nazwą Studenckie Koło Naukowe Mikrobiologów „MIKROBIOS”. Do dnia dzisiejszego SKN Mikrobiologów działa prężnie, o czym świadczy dorobek naukowy członków Koła w postaci 8 prezentacji na konferencjach naukowych oraz publikacji 5 rozdziałów w monografii a także Udział w Lubelskim Festiwalu Nauki i Dniach Otwartych UP w Lublinie. Na przestrzeni lat działalności Koła członkowie uczestniczyli w Dniach Otwartych Funduszy Europejskich, które miały miejsce w Centralnym Laboratorium Agroekologicznym i w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Studenci odbyli także wizytę studyjną w przedsiębiorstwie przetwórstwa owocowo-warzywnego Kampol-Friut w Milejowie.

Dotychczasowa problematyka badawcza koncentruje się na zagadnieniach związanych z jakością mikrobiologiczną surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego oraz środowiska naturalnego. W Katedrze Mikrobiologii Środowiskowej od wielu lat prowadzone są badania z zakresu mikrobiologii i biotechnologii środowiska.

DZIAŁALNOŚĆ

  • praca naukowo – badawcza
  • wystąpienia na konferencjach naukowych
  • spotkania dyskusyjne członków Koła
  • studiowanie fachowej literatury
  • szkolenia
  • współpraca z innymi organizacjami
  • działalność popularyzatorska i organizacyjna

 

CELE

  • ocena stanu mikrobiologicznego surowców i produktów rolnych oraz środowiska naturalnego
  • izolacja i identyfikacja mikroorganizmów w szczególności grzybów strzępkowych
  • oznaczanie właściwości fizjologicznych grzybów wyizolowanych z różnych środowisk
  • środowiskowe zagospodarowanie przemysłowych odpadów pochodzących z przetwórstwa owoców i warzyw
  • opracowywanie wyników badań
  • pogłębianie i rozwijanie wiedzy z zakresu mikrobiologii
  • rozwijanie zainteresowań w zakresie popularyzacji nauki poprzez udział w Lubelskim Festiwalu Nauki oraz Dniach Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • rozwijanie zainteresowań organizatorskich

 

KORZYŚCI Z UDZIAŁU W PRACACH KOŁA

  • poszerzanie wiedzy i zainteresowań dotyczących mikroorganizmów
  • poznawanie pracy naukowo-badawczej
  • wystąpienia na konferencjach i seminariach naukowych
  • publikowanie wyników przeprowadzonych badań
  • spotykanie się i poznawanie osób o podobnych zainteresowań i osób z pasjami

 

PLANY

  • dalsze prowadzenie badań naukowych z zakresu mikrobiologii
  • opracowywanie publikacji z przeprowadzonych badań
  • wystąpienia na seminariach i konferencjach naukowych
  • udział w szkoleniach i warsztatach
  • spotkania dyskusyjne członków Koła
  • współpraca z innymi organizacjami
  • popularyzacja nauki i związana z tym działalność organizacyjna

DZIAŁALNOŚĆ

  • praca naukowo – badawcza
  • wystąpienia na konferencjach naukowych
  • spotkania dyskusyjne członków Koła
  • studiowanie fachowej literatury
  • szkolenia
  • współpraca z innymi organizacjami
  • działalność popularyzatorska i organizacyjna

 

CELE

  • ocena stanu mikrobiologicznego surowców i produktów rolnych oraz środowiska naturalnego
  • izolacja i identyfikacja mikroorganizmów w szczególności grzybów strzępkowych
  • oznaczanie właściwości fizjologicznych grzybów wyizolowanych z różnych środowisk
  • środowiskowe zagospodarowanie przemysłowych odpadów pochodzących z przetwórstwa owoców i warzyw
  • opracowywanie wyników badań
  • pogłębianie i rozwijanie wiedzy z zakresu mikrobiologii
  • rozwijanie zainteresowań w zakresie popularyzacji nauki poprzez udział w Lubelskim Festiwalu Nauki oraz Dniach Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • rozwijanie zainteresowań organizatorskich

KORZYŚCI Z UDZIAŁU W PRACACH KOŁA

  • poszerzanie wiedzy i zainteresowań dotyczących mikroorganizmów
  • poznawanie pracy naukowo-badawczej
  • wystąpienia na konferencjach i seminariach naukowych
  • publikowanie wyników przeprowadzonych badań
  • spotykanie się i poznawanie osób o podobnych zainteresowań i osób z pasjami

PLANY

  • dalsze prowadzenie badań naukowych z zakresu mikrobiologii
  • opracowywanie publikacji z przeprowadzonych badań
  • wystąpienia na seminariach i konferencjach naukowych
  • udział w szkoleniach i warsztatach
  • spotkania dyskusyjne członków Koła
  • współpraca z innymi organizacjami
  • popularyzacja nauki i związana z tym działalność or

Publikacje

Rozdziały w monografii

Dominika Krakowiak, Oliwia Łopatniuk, Justyna Bohacz. 2021. Pleśnie i mykotoksyny w produktach żywnościowych o niskiej i wysokiej aktywności wodnej (Molds and mycotoxins in food products with low and high water activity). [W:] Wybrane zagadnienia z zakresu produkcji surowców, żywności kosmetyków pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej Lublin 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, s. 58-64.

Michał Możejko, Joanna Wawer, Justyna Bohacz. 2020. Dynamika zmian liczebności mikroorganizmów i aktywności enzymatycznej gleb wzbogaconych produktami ubocznymi z przemysłu owocowo-warzywnego. [W:] Problemy i wyzwania współczesnego rolnictwa oraz ochrony środowiska. Pod redakcją Marka Babicza. Tom1 Lublin 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, s. 65-74, bibliogr, 978-83-7259-327-6.

Oliwia Łopatniuk, Dominika Krakowiak, Damian Laszczka, Natalia Flak, Karolina Dobrosz, Justyna Bohacz. 2020. Liczebność mikroorganizmów oraz aktywność enzymów hydrolitycznych pleśni wyizolowanych z wybranych przypraw dostępnych na rynku krajowym (The number of microorganisms and activity of hydrolytic enzymes of molds isolated from selected spices available on the domestic market). [W:] Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji. T. 1 / pod red. Marka Babicza i Kingi Kropiwiec-Domańskiej Lublin 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, s. 32-42.

Łukasz Iwanowski, Damian Zgórski, Agata Karwan, Adam Kłembokowski, Magdalena Skowronek, Natalia Liszewska, Justyna Bohacz. 2016. Ocena aktywności pektynolitycznej pleśni wyizolowanych z korzeni marchwi pochodzących z różnych systemów uprawy. [W:] Rośliny – przegląd wybranych zagadnień / redakcja: Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala Lublin 2016, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 109-122, 978-83-65598-13-4

Patryk Igras, Justyna Bohacz. 2015. Wpływ metod uprawy oraz okresu przechowywania odmian marchwi na liczebność drobnoustrojów i właściwości hydrolityczne zasiedlających je pleśni. [W:] Rośliny: fizjologia, uprawa i ich interdyscyplinarne wykorzystanie / pod red. Kingi Kropiwiec i Mirosława Szali Lublin 2015, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, s. 194-206, 978-83-65272-12-6.

Konferencje

Julia Górska, Martyna Moryl, Dorota Muzyczka, Mateusz Piejak, Klaudia Kanak, Justyna Bohacz. 2022. Dynamika zmian aktywności pektynolitycznej pleśni, wyizolowanych z przypraw, w różnych temperaturach hodowli (Dynamics of changes in pectinolytic activity of molds isolated from spices at different culture temperatures). [W:] III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych, Sekcja Agrobioinżynierii, Streszczenia. s. 11, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 21 kwietnia Lublin,  ISBN 978-83-7259-358-0 on-line DOI: 10.24326/mon.2022.2 https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2022/04/III-MIEDZYNARODOWE-SYMPOZJUM-STUDENCKICH-KOL-NAUKOWYCH-2.pdf

Mateusz Piejak, Klaudia Kanak, Dorota Muzyczka, Martyna Moryl, Julia Górska, Justyna Bohacz. 2022. Dynamika zmian aktywności amylolitycznej grzybów pleśniowych, wyizolowanych z przypraw, w różnych temperaturach hodowli (Dynamics of changes in the amylolytic activity of molds isolated from spices at different culture temperatures). [W:] III Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych, Sekcja Agrobioinżynierii, Streszczenia. s. 21, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,  21 kwietnia Lublin, ISBN 978-83-7259-358-0, on-line DOI: 10.24326/mon.2022.2 https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2022/04/III-MIEDZYNARODOWE-SYMPOZJUM-STUDENCKICH-KOL-NAUKOWYCH-2.pdf

Oliwia Łopatniuk, Dominika Krakowiak, Justyna Bohacz. 2021. Wpływ aktywności wodnej na występowanie pleśni i mykotoksyn w produktach żywnościowych (The influence of water activity on the occurrence of molds and mycotoxins in food products). [W:] Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych. Streszczenia. Redakcja merytoryczna / Marek Babicz, Witold Chabuz, Katarzyna Dzida, Adam Gawryluk, Urszula Szymanowska, Wojciech Płaska, Monika Stoma, Marta Wójcik s. 58. Lublin 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2021/09/Wybrane-zagadnienia-z-zakresu-produkcji-surowcow-zywnosci-i-kosmetykow-1.pdf

Dominika Krakowiak, Damian Laszczka, Karolina Dobrosz, Oliwia Łopatniuk, Natalia Flak, Justyna Bohacz. 2020. Mikroorganizmy występujące w wybranych przyprawach dostępnych na rynku krajowym (Microorganisms found in selected spices available on the domestic market). [W:] Przegląd badań prowadzonych w studenckich kołach naukowych s. 18. Lublin 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. DOI: 10.24326/srzp.2020.2https://www.up.lublin.pl/files/sadowska/2020/2020-07-20/przeglad_badan_prowadzonych_w_studenckich_kolach_naukowych.pdf

Oliwia Łopatniuk, Natalia Flak, Dominika Krakowiak, Damian Laszczka, Karolina Dobrosz, Michał Możejko, Justyna Bohacz. 2020. Zmiany aktywności amylolitycznej grzybów wyizolowanych z wybranych przypraw (Changes in the amylolytic activity of fungi isolated from selected spices). [W:] Przegląd badań prowadzonych w studenckich kołach naukowych s. 21. Lublin 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. DOI: 10.24326/srzp.2020.2 https://www.up.lublin.pl/files/sadowska/2020/2020-07-20/przeglad_badan_prowadzonych_w_studenckich_kolach_naukowych.pdf

Dominika Krakowiak, Oliwia Łopatniuk, Natalia Flak, Karolina Dobrosz, Damian Laszczka, Justyna Bohacz. 2021. Zmiany aktywności proteolitycznej pleśni wyizolowanych z przypraw dostępnych na rynku krajowym.  [W:] Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: 12 Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2020 : Lublin, 24-27 września 2020 r. : abstrakty / redakcja Izabela Mołdoch-Mendoń, Kamila Talarek, Alicja Danielewska s. 100-101. Lublin 2020, Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL, 978-83-66261-48-8. http://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/12FA784C-5092-5217-2F0F-C6FF6518B0C6

Michał Możejko, Joanna Wawer, Maciej Olek, Dominik Cieślak, Justyna Bohacz. 2019. Aktywność mikrobiologiczna gleb po wzbogaceniu ubocznymi produktami z przemysłu owocowo-warzywnego.[W:] Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: XI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2019: abstrakty, Lublin 23-24 marca 2019 r. / redakcja Barbara Wrzyszcz, Ewelina Chodźko, Kamil Maciąg s. 144. Lublin 2019, Fundacja na rzecz Promocji Nauki i Rozwoju Tygiel: Wydawnictwo Naukowe Tygiel, 978-83-66261-09-9.

Magdalena Cieplak, Lila Maj, Agata Filiks, Justyna Bohacz. 2019. Liczebność mikroorganizmów w przyprawach dostępnych na rynku krajowym. [W:] Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju: XI Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2019 : abstrakty, Lublin 23-24 marca 2019 r. / redakcja Barbara Wrzyszcz, Ewelina Chodźko, Kamil Maciąg s. 287. Lublin 2019, Fundacja na rzecz Promocji Nauki i Rozwoju Tygiel : Wydawnictwo Naukowe Tygiel, 978-83-66261-09-9.

Michał Tomasz Możejko, Joanna Wawer, Maciej Olek, Dominik Cieślak, Justyna Bohacz. 2018. Liczebność wybranych grup mikroorganizmów i aktywność oddechowa gleby po wprowadzeniu wytłoków owocowych i warzywnych. [W:] X Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2018 “Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju”: Lublin, 17-18 marca 2018 r.: abstrakty / redakcja Beata A. Nowak, Monika Maciąg, Kamil Maciąg s. 324-325. Lublin 2018, Fundacja na Rzecz Promocji Nauki i Rozwoju TYGIEL, 978-83-65272-76-8.

Patryk Igras, Justyna Bohacz. 2015. Ocena składu ilościowego drobnoustrojów i niektórych aktywności enzymatycznych pleśni występujących na korzeniach przechowywanej marchwi z dwóch różnych systemów uprawy.  [W:] VII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel, „Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju”, Abstrakty. Lublin 21-22 marca 2015 / red. Monika Olszówka, Kinga Kropiwiec, Kamil Maciąg, str. 247-248, 978-83-63768-62-1.