Z przyjemnością informujemy, że międzynarodowy projekt pt. „Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”, przygotowany przez zespół pod kierownictwem dr Julii Wojciechowskiej-Solis z Wydziału Agrobioinżynierii we współpracy z partnerami z Polski, Czech, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego!

Celem projektu jest rozpoznanie i porównanie cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w krajach Grupy Wyszehradzkiej. Konsorcjum projektowe, obejmujące Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, College of Polytechnics Jihlava (Czechy), Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy), University of Economics in Bratislava (Słowacja) oraz Research Institute of Organic Agriculture (Węgry), zajmie się wspólnymi badaniami, prezentacją uzyskanych wyników oraz wymianą wiedzy w postaci wykładów otwartych.

Projekt przyczyni się do wsparcia rozwoju rynku żywności ekologicznej w regionie poprzez gromadzenie, rozpowszechnienie i prezentację uzyskanych wyników na temat konsumpcji produktów żywności ekologicznej wśród konsumentów grupy V4.

Projekt “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries” rozpocznie się już w październiku 2023 r. i potrwa 18 miesięcy.

Łączna kwota przyznanego dofinansowania wynosi 35 689 EUR (ponad 150 000 PLN).

Serdecznie gratulujemy sukcesu!

Projekt został opracowany przy wsparciu Biura Projektów Międzynarodowych – serdecznie zapraszamy do kontaktu i aplikowania w kolejnych edycjach konkursu ()!