Czy popcorn rośnie na polu?

Godzina: 11.00-12.00  Data warsztatów: 30 marca 2023 r.

Miejsce: 313, Rektorat

Prowadzący: dr hab. Małgorzata Haliniarz, prof. Uczelni

Max. 30 osób

[ FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ]

 

Na całym świecie rolnicy uprawiają rośliny z przeznaczeniem na cele spożywcze. Najważniejsze z nich, to: zboża, strączkowe, okopowe i oleiste. Najpowszechniejszymi roślinami żywieniowymi świata są zboża, a przede wszystkim pszenica, kukurydza i ryż. Spośród roślin okopowych duże znaczenie mają ziemniaki i burak cukrowy, który także obok trzciny cukrowej należy do podstawowych roślin cukrodajnych. Z roślin oleistych najbardziej znane są: soja, słonecznik, rzepak oraz oliwka. Kawa, herbata i kakaowiec są również bardzo dobrze znane na całym świecie. Codziennie wszystkie te rośliny goszczą na naszych stołach i wchodzą w skład naszych posiłków. Czy wiemy pod jaką postacią jemy buraka cukrowego albo pszenicę? Czy każdy z nas wie jak wygląda ryż? Z czego zrobione są frytki, chipsy, popcorn i inne smakołyki? Na te i wszystkie inne pytania z przyjemnością odpowie Studenckie Koło Naukowe Agronomów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Celem prezentacji jest przedstawienie różnorodnych produktów spożywczych i roślin uprawnych, z których są one otrzymywane.