Bukiet polnych kwiatów, czyli piękniejsza strona chwastów

Godzina …   Data warsztatów: 30 marca 2023 r.

Miejsce: 313, rektorat

Prowadzący: Małgorzata Haliniarz

Max. 30 osób

[ FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ]

 

Chwasty, z rolniczego punktu widzenia, są postrzegane bardzo negatywnie. Utrudniają zbiór roślin uprawnych, zabierają cenne składniki pokarmowe, ograniczają dostęp światła, co prowadzi do znacznego obniżenia plonu. Z tego względu rolnik, w obawie o swoją uprawę, stosuje wszelkie środki, aby ograniczyć występowanie roślin niepożądanych. Chwasty mają jednak wiele zalet. Zachwycają zarówno pięknymi barwami, jak i intensywnym zapachem. Są nieodłącznym elementem polskiej wsi. Nie wyobrażamy sobie krajobrazu wiejskiego pozbawionego polnych kwiatów. Porastają rozległe przestrzenie, komponując przepiękne kolorowe „dywany”, lub miedze, tworząc wielobarwne przerywniki pomiędzy jednolitymi polami. Są inspiracją i motywem przewodnim w wielu dziełach literackich, malarskich, a przede wszystkim w folklorze wszystkich regionów Polski. Barwne bukiety polnych kwiatów ozdabiają stoły w naszych domach, a plecione wianki są częścią regionalnych tradycji i religii. Chwasty od wieków są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Ich właściwości lecznicze doceniane są nie tylko przez naszych przodków, ale także przez przemysł farmaceutyczny. Celem prezentacji jest przedstawienie chwastów jako roślin o szczególnych walorach estetycznych oraz wielu korzystnych i użytecznych właściwościach.