April 18, 2024 (hybrid form)
800-900 | Registration (Agro II building, main entrance, 15 Akademicka Street) |
900-920 |
Opening ceremony of V ISSSC |
920-940 |
Inaugural lecture: |
1000-1020 |
Deliberations in sections |
1020-1700 |
Deliberations in sections (hybrid form/online): Agrobioengineering (conference room no. 14 – Agro II/on-line), |
1230-1300 | Coffee break (Hol Centrum Kongresowe UP Lublin) |
1000-1300 |
Competition: “My region: environmet-plants-animals-products” (secondary schools) (room no. 122, – posters exhibition Rector’s office building/on-line, 13 Akademicka Street) |
1800 | Summary of the deliberations and announcement of the results of competitions (Congress Centre of ULSL, hybrid form) |
Section’s Coordinator – Adam Gawryluk, BEng, PhD
phone no. 81-445-69-94; mobile: 538 363 262, e-mail:
Location: room no. 13, Agro II
10:00-10:05 Opening
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
Lecture:
10.10-10:30 dr Anna Rysiak – Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
„Barszcz Sosnowskiego Heracleum sosnowskyi Manden. Gatunek inwazyjny i interesujący obiekt badań naukowych”
Paper presentations I — in-person presentations
10:30-10:40 Weronika Grzelak, Aleksandra Nucia – Identyfikacja wysokocząsteczkowych podjednostek glutenin w wybranych odmianach pszenicy zwyczajnej (T. aestivum L.)
10:40-10:50 Paula Milniczuk, Paulina Wac -Walidacja markerów molekularnych dla genu Pc91 warunkującego odporność na rdzę koronową w owsie zwyczajnym
10:50-11:00 Paulina Wac, Paula Milniczuk – Ocena odporności polskich odmian owsa zwyczajnego na rdzę koronową
11:00-11:10 Mateusz Piejak – Przyspieszona analiza azotu mineralnego gleb z wykorzystaniem mobilnego fotometru
11:10-11:20 Patryk Ciećko, Dawid Kowalczyk– Ocena szkód wyrządzonych przez bobra europejskiego na terenie RDPL Lublin w latach 2019-2023
11:20-11:30 Michał Świątkowski – Wykorzystanie makrofagów przy ograniczeniu szkód od szeliniaka sosnowca w Nadleśnictwie Bełchatów.
11:30-11:40 Michał Sasin, Aleksandra Nucia, Sylwia Okoń – Markery SCoT jako narzędzie w ocenie zróżnicowania genetycznego oraz potencjału ewolucyjnego B. graminisf.sp. avenae
11:40-11:50 Emilia Rain-Kosarska, Adam Kosarski – Świadomość Polaków na temat biologii i ekologii jemioły (Viscum sp.)
11:50-12:00 Iga Sypuła, Przemysław Prucnal– Analiza wielkości powierzchni zrębowych oraz odnowieniowych drzewostanów w latach 2015-2022
12:00-12:10 Izabela Król, Łukasz Woźniak -Wyzwania i możliwości napotykane przez osoby niepełnosprawne ruchowo w sektorze rolnictwa
12:10-12:20 Izabela Król -Nowe trendy w handlu detalicznym: wpływ e-commerce na sprzedaż
12:20-12:30 Alicja Matera – The influence of treatment of carrot seeds with the endophytic bacteria Pantoeavagans on the biochemical parameters of plants under salinity conditions – part II
12:30-13:00 Coffee break
Paper presentations II — online
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
13:00-13:10 Wojciech Panna, Jarosław Cyboroń – Perspektywy wykorzystania wybranych surowców ilastych jako środków wspomagających uprawę roślin.
13:10-13:20 Daniel Głogowski, Martyna Rybińska – Wyzwania w projektowaniu wysokobiałkowej przekąski na bazie białka roślinnego
13:20-13:30 Julia Skwierczyńska, Marek Niewęgłowski, Aneta Niewęgłowska – System motywacyjny w publicznym doradztwie rolniczym w Polsce
13:30-13:40 Mateusz Olizaruk,Marek Niewęgłowski – Procesy logistyczne w gospodarstwie rolnym.
13:40-13:50 Dorota Jurkowska; Angelika Krzysztof – Wpływ sposobu przeciwdziałania szkodom wyrządzanym przez zwierzynę łowną na plon roślin uprawnych
13:50-14:00 Dawid Osiński – Infrastruktura techniczna jako czynnik różnicujący marginalizację
14:00-14:10 Wiktor Niewadzi – Analiza pozyskania grubizny podczas użytkowania przygodnego w PGL LP
Paper presentations III — in-person presentations
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
14:10-14:20 Iwona Wieczorek, Kamila Chojnacka, Marcelina Wojtaszko, Szymon Chmielewski, Adam Gawryluk – Analiza widoczności algorytmem Viewshade – czy można jej ufać?
14:20-14:30 Kamila Hunek, Rozalia Sowisz, Adam Gawryluk, Agnieszka Komor, Szymon Chmielewski – Preferencje studentów na rynku mieszkaniowym w Lublinie
14:30-14:40 Rozalia Sowisz, Adam Gawryluk, Malwina Michalik-Śnieżek – Przestrzenne oddziaływanie wydarzeń promocyjnych na podstawie Dni Otwartych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
14:40-14:50 Aleksandra Szkudlarek – Historia Polskiego Towarzystwa Leśnego z uwzględnieniem działań Koła PTL-u przy Katedrze Nauk Leśnych Uniwersytetu Łódzkiego Fili w Tomaszowie Mazowieckim
Poster presentations I — in person
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
14:50-15:00 Daria Goździk – Działania PTL
15:00-15:10 Kamil Wójcicki – Stan poznania fauny pszczół w Polsce
Poster presentations II – online
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
15:10-15:20 Michał Grzęda – Historyczny i obecny stan areału uprawy owsa zwyczajnego w Polsce
15:20-15:30 Michał Grzęda, Paulina Wac – Czy uprawa owsa zwyczajnego (Avenasativa L.) w Polsce się opłaca?
15:30-15:40 Magdalena Sytka, Jakub Walczak – Świadomość szkodliwości wyboru samolotu jako środka transportu.
15:40-15:50 Natalia Pasula, Natalia Sałęga, – Usuwanie wybranych barwników monoantrachinonowych z wykorzystaniem mutanta Bjerkandera adusta CCBAS 930/M3
16:00-16:00 End of session
Section’s Coordinator – Marta Wójcik, PhD, DSc, Assoc. prof.
phone no. 81-445-67-83; e-mail:
Location: Sub-Department of Pathophysiology, Department of Preclinical Veterinary Sciences, 12 Akademicka Street, 20-033 Lublin
Online
Meeting ID: 990 8491 9732
Access code: 2iq6JV
10:00 – 10:10 – Session start
10:10-10:30 Nutraceuticals and their role in preventing chronic degenerative diseases (CDDs) – Luisa Pozzo, PhD, DVM – Institute of Agricultural Biology and Biotechnology of the National Research Council (CNR-IBBA)
10:30 – 10:45 – Chemical risks in eggs that threaten public health – Tuğba Demir , Soner Tutun Yiğit Alp Önemlibiçak
10:45 – 11:00 – Antioxidant Content of Different Pumpkin Seeds – Tuba Eker Yeliz Kaya Kartal Tevhide Sel
11:00- 11:15- Evaluation of Veterinary Faculty Students’ Attitudes Towards Veterinary Biochemistry Course: Sivas Cumhuriyet University Faculty of Veterinary Medicine Example – Batuhan Alp Eren, Nazlı Ercan
11:15- 11:30 – The ceruloplasmin: A potential diagnostic biomarker in veterinary medicine – Sena Tiraş, Nazlı Ercan, Tevhide Sel
11:30 – 11:45 – Base of the heart tumor in dog – case study – Kacper Lewikowski, Klaudia Siedlecka, Piotr Listos
11:45 – 12:00 – Use of entomology and entomotoxicology in veterinary forensic medicine – Kacper Lewikowski, Klaudia Siedlecka, Piotr Listos
12:00-12:15 – Odpowiedź ubichinonu Q10 na stymulację Lisosanem G komórek nowotworowych wątrobowych izolowanych od szczurów z doświadczalnym – Maciej Morawski, Maria Kurek, Martyna Ostafin
12:15-12:30 – Modelowanie chorób układu mięśniowo- szkieletowego – Dominika Osmęcka, Joanna Wessely- Szponder, Dominika Nguyen Ngoc
12:30 – 13:00 – Coffee break
13:00 – 13:15 – Status oksydo-redukcyjny komórek nowotworowych wątroby eksponowanych na działanie Lisosan G in vitro – Wiktoria Tchórz , Nikola Pszech
13:15-13:30 – Nitrergiczne unerwienie jelita cienkiego danieli hodowlanych karmionych ekstraktem z wierzby koszykowej – Liwia Arbatowska, Cezary Osiak-Wicha, Katarzyna Woźniak, Katarzyna Kras, Sylwia Szymańczyk, Katarzyna Tajchman, Ewa Tomaszewska, Siemowit Muszyński, Marcin Arciszewski
POSTERS
13:30 – 13:40 Ocena cytotoksyczności fipronilu z wykorzystaniem ludzkich komórek HepG2 i Caco2 – Oskar Łętowski, Lidia Radko
13:40-13:50 – Wpływ niedoboru wapnia w paszy na ślimaki Cornu aspersum maxima – właściwości fizyko-chemiczne muszli – Wiktoria Czupryna, Damian Gos, Katarzyna Michalak, Dorota Pietras-Ożga, Karolina Młynarczyk, Jerzy Ziętek
18:00 – End of session
Section’s Coordinator – Witold Chabuz, PhD, DSc, Assoc. prof.
phone no. 81-445-68-24; e-mail:
10.00-10.20 Prof., Ph.D., D.Sc. Ostap M. Zhukorskyi: The use and preservation of genetic resources of agricultural animal breeds in Ukraine. Institute of Animal Breeding and Genetics nd.a.M.V.Zubets, Ukraina
Sekcja Hodowli i użytkowania zwierząt
Location: ULSL Congress Centre, ul. Akademicka 15, Lublin
in-person
Papers presentation /10.30-15.40/
10.30-10.40 Banaszkiewicz R., Mickiewicz M., Wolska N., Grzejszczak Sz., Próchniak T.: Analiza porównawcza jakości jaj przepiórek japońskich w zależności od rodu
10.40-10.50 Błażejewicz J.: Co koń huculski ma „za uszami”?
10.50-11.00 Danielewicz A., Rytel B.: Możliwości terapii pijawkowej w przywracaniu zdrowia koni
11.00-11.10 Gancarz M., Wilk M., Jaguszewski S.: Ocena narażenia na hałas artysty muzycznego
11.10-11.20 Gołembiewska M., Kaliszyk K.: Terapia dotykiem – podstawowe informacje o metodzie TTouch
11.20-11.30 Grzejszczak Sz., Zdun R., Banaszewski R., Madzula W., Danko S., Wengerska K.: Analiza wpływu występowania wad skorup na wyniki lęgu i jakość piskląt
11.30-11.40 Kaczyński J., Kinder Sz., Moczulska M., Woliński B.P.: Zrównoważony chów świń rasy puławskiej
11.40-11.50 Kalinowska M., Musiakowski D.: Wyniki odchowu prosiąt mieszańców (pbz x pietrain) w okresie laktacji
11.50-12.00 Kaliszyk K., Pustuła K.: Rola sposobu żywienia w zaspokajaniu naturalnych potrzeb u kota
12.00-12.10 Kowalczyk D., Ciećko P.: Wykorzystanie urządzeń optoelektronicznych w inwentaryzacji zwierzyny
12.10-12.20 Krupiński J., Kadela J.: Wpływ masy ciała prosiąt w dniu odsadzenia na wyniki ich odchowu w okresie dwóch kolejnych tygodni
12.20-12.30 Krupiński J., Lesiński M.: Wpływ masy ciała prosiąt przy urodzeniu na wyniki ich odchowu w okresie laktacji
12.30-13.00 Coffee break
13.00-13.10 Kuśmierz K., Jarząbek K.: Ultrasonograficzna ocena umięśnienia jagniąt rasy czarnogłówka
13.10-13.20 Lech M., Szelągiewicz M., Malinowski K., Lewkowska A., Witold Ch., Żółkiewski P.: Wykorzystanie metod sztucznej inteligencji do diagnozy SARA
13.20-13.30 Lewkowska A., Lech M., Wirchniańska I., Śliwa K.: Znaczenie wystaw i pokazów hodowlanych okiem praktyka
13.30-13.40 Moczulska M., Fabjanowska J., Milewski Sz., Mikuła-Kowalczyk E., Samolińska W., EKowalczuk-Vasilev E., Klebaniuk R., Cebulska A.: Strategie dietetyczne w redukcji progresji przewlekłej choroby nerek u kotów
13.40-13.50 Ogrodnik A.: Wyzwania w opiece nad kotem geriatrycznym
13.50-14.00 Ogrodnik A., Miciak M.: Hodowla czy adopcja? Wybory i świadomość kocich opiekunów
14.00-14.10 Olczak K., Fryszkowska G., Woźniak Z., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K., Ślaska B.: Występowanie kostniakomięsaków u różnych ras psa domowego (Canis lupus familiaris)
14.10-14.20 Parszewska S., Ciszek N.: Analiza poziomu wiedzy opiekunów na temat anomalii behawioralnych i zachowań niepożądanych u kotów
14.20-14.30 Stefaniak P., Wypchło M.: Wpływ wielkości populacji wilka na liczbę zagryzień zwierząt hodowlanych i łownych
14.30-14.40 Walachniewicz I., Wolanin K.: Wpływ wybranych czynników na wagę kotów domowych
14.40-14.50 Wilk M., Jaguszewski S., Gancarz M.: Narażenie na hałas w zawodzie nauczyciela wychowania przedszkolnego
14.50-15.00 Wnęk M., Koszyk K., Wnuk E.: Analiza suplementacji koni sportowych startujących w konkurencji WKKW – badanie ankietowe
15.00-15.10 Wójcik Z.: Najczęstsze problemy dobrostanu gadów oraz ich przyczyny
15.10-15.20 Zecer A., Wróblewska M., Danielewicz A.: Analiza zachowań psów i ich właścicieli podczas korzystania z psich wybiegów
15.20-15.30 Zięzio B., Filipowicz M., Moczulska M.: Preferencje konsumentów mięsa w dobie zmieniających się trendów żywieniowych
Poster presentations /15.40-16.05/
15.40-15.45 Ciaciuch M., Bergmann K.: Zielone Mleko – model produkcji mleka o wysokiej jakości biologicznej
15.45-15.50 Moczulska M., Fabjanowska J., Milewski Sz., Mikuła-Kowalczyk E., Samolińska W., Kowalczuk-Vasilev E., Kiczorowska B., Klebaniuk R., Bielak M.: Wpływ alternatywnych źródeł tłuszczów bogatych w kwasy omega-3 i witaminę E w żywieniu na funkcje rozrodcze psów
15.50-15.55 Witka J., Siek D., Wnuk E.: Wpływ chowu wolnowybiegowego na behawior konia rekreacyjnego
15.55-16.00 Wołoszyn K., Śliwa K., Zięzio B., Filipowicz M.: Mięso jako źródło białka w opinii kobiet i mężczyzn
16.00-16.05 Woś K., Niedzielak M., Czech A.: Komponenty fermentowane, jako źródło bioaktywnych metabolitów, korzystnie wpływających na zdrowie zwierząt
Section of Animal Sciences and Bioeconomy
Location: Room 334a, (Rector’s building office), ul. Akademicka 13, Lublin
on-line
Coordinator – Prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek
Paper presentations /10.30-15.20/
10.30-10.40 Białoskórski P.: Porównanie rocznych wydajności mleka, tłuszczu i białka oraz długości życia i użytkowania krów rasy polskiej holsztyńsko- fryzyjskiej z rasami zachowawczymi ocenianymi w latach 2013-2022
10.40-10.50 Grela A.: Badanie pamięci przestrzennej u koni – labirynt Y
10.50-11.00 Grzegorzek M.: “Co żubry wybierają? – czyli czynniki determinujące preferencje siedliskowe żubrów (Bison bonasus) w ekosystemach górskich”
11.00-11.10 Jaguszewski S., Gancarz M., Wilk M.: Drgania mechaniczne w środowisku pracy operatora walca drogowego Dynapac CC122
11.10-11.20 Kadłubek W., Frączek R.: Wpływ czynników środowiskowych na behawior wydry europejskiej Lutra lutra
11.20-11.30 Kalinowski M.: Wpływ masy ciała tuczników mieszańców (DanBred x duroc) na mięsność tuszy
11.30-11.40 Kamińska M.: Analiza wdrażania w Polsce działania „Dobrostan zwierząt” w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE
11.40-11.50 Kamińska M., Lesiak M.: Owady w diecie i w żywieniu zwierząt – czy polscy konsumenci są na to gotowi?
11.50-12.00 Kiełb A., Kujawa R.: Wpływ wody o różnym stopniu zasolenia na wzrost i przeżywalność larw oraz narybku tilapii nilowej Oreochromis niloticus podczas podchowu w warunkach kontrolowanych
12.00-12.10 Kwolek I.: Zachowania konfliktowe u koni użytkowanych w rekreacji w wybranym ośrodku jeździeckim
12.10-12.20 Matczyszyn J.: Madigan Squeeze Technique in Equine Neonatal Maladjustment Syndrome treatment
12.20-12.30 Nolewajka M., Żarnoch M.: Podstawowe potrzeby psa i ich zaspokajanie, a świadomość opiekunów
12.30-13.00 Coffee break
13.00-13.10 Rekiel P., Wojciechowski J., Moczulska M.: Perspektywy hodowli krajowych ras świń w Polsce
13.10-13.20 Stempka W.: Wpływ wieku w dniu zapłodnienia na liczbę prosiąt urodzonych przez lochy pierwiastki DanBred
13.20-13.30 Wardak A.: Psychofizyczne testy szczeniąt
13.30-13.40 Włodowska M., Gołembiewska M.: Fizjoterapia koni sportowych
13.40-13.50 Wojciechowski J., Rekiel P.: Wpływ wybranych ziół na smakowitość paszy dla prosiąt ssących
13.50-14.00 Zuzula J., Melnik P.: Proces segregacji odpadów wśród opinii studentów Akademii Bialskiej im Jana Pawła II
14.00-14.10 Peruga N., Stachurska A., Wnuk E.: Analiza wpływu różnych zmysłów koni na rozpoznawanie człowieka
14.10-14.20 Prychodko N., Kruk H.: Okoliczności występowania zachowań agresywnych u psów
14.20-14.30 Zdun R., Grzeszczak Sz., Janus K., Janicka K., Wengerska K.: Zmiany jakości jaj powodowane modyfikacjami gęstości obsady u kur rasy zielononóżka kuropatwiana
Poster presentations /14.40-15.10/
14.40-14.45 Bętkowska M., Sałęga N., Pasula N., Jachowicz M., Makowska K., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K.: Zmiany w genietRNAGly mitochondrialnego DNA u psa z nowotworem gruczołu mlekowego
14.45-14.50 Cwalińska W., Kasiewicz A.: Analiza problemów behawioralnych występujących u kotów
14.50-14.55 Fryszkowska G., Woźniak Z., Olczak K., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K.: Albinizm oczno-skórny u różnych ras psa domowego (Canis lupus familiaris)
14.55-15.00 Jachowicz M., Pasula N., Bętkowska M., Sałęga N., Makowska K., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K.: Analiza porównawcza wariantów jądrowych oraz mitochondrialnego genu tRNA metioniny u człowieka
15.00-15.05 Makowska K., Jachowicz M., Pasula N., Bętkowska M., Sałęga N., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K.: Mutacja w genie ND4mtDNA u psa ze zdiagnozowanym rakiem cewkowo-brodawkowatym gruczołu mlekowego
15.05-15.10 Woźniak Z., Fryszkowska G., Olczak K., Tkaczyk-Wlizło A., Kowal K.: Podłoże molekularne postaci skórnej czerniaka u konia domowego (Equus caballus)
Section’s Coordiator – Karolina Pitura, PhD
phone no. 81-531-97-06; e-mail:
10:00 – 10:05 Start
Topic: Sekcja Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Time: 18 Apr 2024 09:30 AM Warszawa
Meeting ID: 961 2407 0430
Access code: 996825
10:00 Start of session (online)
10:15–10:40 Lecture: ‘Ecosystems and human well-being’
dr hab. Marzena Wińska-Krysiak, Warsaw University of Life Sciences
10:45-10:55 Katarzyna Michaś – Potencjał wąwozów lessowych w retencjonowaniu wód opadowych na przykładzie Lublina
11:00-11:10 Martyna Nolewajka, Rafał Syty– Znaczenie prozdrowotne i walory kulinarne roślin synantropijnych
11:15-11:25 Oliwia Wójcik – Grzyby funkcjonalne- fungoterapia
11:30-11:40 Dominika Pietrasik, Marlena Kokoszka, Rafał Papliński – Analiza zawartości metabolitów wtórnych w zielu tymianku w uprawie szklarniowej
11:45-11:55 Anna Pędziwiatr – Właściwości i zastosowanie oskoły
12:00-12:10 Gabriela Bernat, Agata Szabat, Oliwia Łatecka, Gabriela Śrótwa, Rafał Papliński, Wpływ metody uprawy na zawartość barwników roślinnych na przykładzie ziela majeranku
12:15-12:25 Marta Stępnik, Gabriela Tomulik, Rafał Papliński – Analiza zawartości barwników roślinnych w bazylii greckiej (Ocimum basilicum var minimum) w zależności od warunków uprawy
12:30 End of session
18.00 End of symposium
Section’s Coordinator – Marek Domin, BEng, PhD
phone no. 81 531 96 66; mobile. 606302999; e-mail:
Topic: Obrady sekcji Inżynierii Produkcji
Location: Room 134, ul. Głęboka 28
Time: 18 Apr 2024 09:45 AM Warszawa
Meeting ID: 974 8383 8994
Access code: 858191
time | authors | presentaion topic | type of presentation |
900-920 |
Opening ceremony of V ISSSC |
||
920-940 |
Inaugural lecture |
||
Session of Section of Production Engineering, part I Room 134, 28 Głęboka Street |
|||
1000-1020 | Prof. zw. dr hab inż. Maciej Kuboń | Lecture: “Competencies of the future” | online lecture |
1020-1030 | Sylwia Bondyra, Hubert Małyszek | Udział certyfikowanych gospodarstw ekologicznych na terenie województwa lubelskiego w latach 2006-2022 | paper online |
1030-1040 | Martyna Cenian, Natalia Misiewicz, Nikola Zgierska, Anna Pecyna, Agnieszka Buczaj | Ocena obciążenia statycznego na stanowisku pracownika biurowego | paper in-person |
1040-1050 | Sylwia Bondyra, Hubert Małyszek | Wykorzystanie bezzałogowych statków powietrznych w rolnictwie na przykładzie monitoringu uprawy rzepaku ozimego | poster online |
1050-1100 | Dominka Chmielewska, Paulina Hołub, Julia Maciejczak, Katarzyna Wadowska, Agnieszka Buczaj, Anna Pecyna | Wypalenie zawodowe wśród fizjoterapeutów | paper online |
1100-1110 | Anna Kozarska, Joanna Siodłowska, Emilia Osmólska | Analiza możliwości rozwoju wschodniej Lubelszczyzny z zachowaniem równowagi ekologicznej | paper in person |
1110-1120 | Paulina Hołub, Dominika Chmielewska, Julia Maciejczak, Katarzyna Wadowska, Agnieszka Buczaj, Anna Pecyna | Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy nauczyciela | paper online |
1120-1130 | Julia Maciejczak, Katarzyna Wadowska, Paulina Hołub, Dominika Chmielewska | Ocena wydatku energetycznego wśród sadowników | paper online |
1130-1140 | Natalia Misiewicz, Nikola Zgierska, Martyna Cenian, Anna Pecyna, Agnieszka Buczaj | Ergonomiczna ocena domowych stanowisk pracy z monitorami ekranowymi wśród studentów | paper in person |
1140-1150 | Anna Ochalska | Logistyka 4.0 elementem optymalizacji łańcucha dostaw w sektorze rolno -spożywczym | paper online |
1150-1200 | Klaudia Sienkiewicz | Transport Międzynarodowy w obliczu COVID-19 | paper online |
1200-1210 | Seweryn Stachula, Magdalena Sławińska |
Sztuczna inteligencja w dziedzinie trójwymiarowej rekonstrukcji ze zdjęć cyfrowych – studium zastosowań oraz porównanie do metod fotogrametrycznych | paper online |
1210-1220 | Klaudia Sienkiewicz | Wpływ Wojny na Ukrainie na Transport Międzynarodowy | paper online |
1220-1230 | Michał Staniak, Agnieszka Wójtowicz | Przegląd inteligentnych i aktywnych opakowań produktów w przemyśle spożywczym | paper in person |
1230-1300 | Przerwa na kawę lub herbatę | ||
Część II obrad sekcji w Sali Posiedzeń Kolegium Wydziału (pok.134), ul. Głęboka 28 | |||
1300–1310 | Marta Stępnik, Gabriela Tomulik, Rafał Papliński |
Analiza zawartości barwników roślinnych w bazylii greckiej (Ocimum basilicum var minimum) w zależności od warunków uprawy | paper in person |
1310-1320 | Katarzyna Wadowska, Julia Maciejczak, Dominika Chmielewska, Paulina Hołub | Zjawisko wypalenia zawodowego wśród pracowników sklepów spożywczych | paper online |
1320-1330 | Wiktoria Wardak, Marcin Kołakowski | Gdzie wyćpić zepsutą pyrę? | paper in person |
1330-1340 | Kamila Węglowska, Julia Wrona, Jakub Szewczuk, Jakub Soja, Piotr Lewko, Marcin Mitrus, Agnieszka Wójtowicz | Wybrane cechy jakościowe chrupek bezglutenowych z dodatkiem owoców jarzębiny, głogu i dzikiej róży | poster in person |
1340-1350 | Martyna Wierzbicka | Problemy prawne związane z budową i eksploatacją biogazowni | paper on-line |
1350-1400 | Julia Wrona, Kamila Węglowska, Dawid Świderski, Jakub Soja, Piotr Lewko, Maciej Combrzyński, Agnieszka Wójtowicz | Wpływ warunków ekstruzji na wskaźnik ekspandowania i siły cięcia przekąsek bezglutenowych z dodatkiem owoców jagodowych | poster in person |
1400–1410 | Nikola Zgierska, Martyna Cenian, Natalia Misiewicz, Agnieszka Buczaj, Anna Pecyna, Agnieszka Lemke-Krasucka |
Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka na stanowisku pracy magazyniera | paper in person |
1800 | End of session |
Section’s Coordinator – Urszula Szymanowska, PhD
tel. 81-462-33-28;; e-mail:
10:00 Opening of the session (both for papers and posters)
LECTURE: prof. ing. MIROSLAVA KAČÁNIOVÁ, PhD
„ESSENTIAL OIL USES IN THE FOOD INDUSTRY“
Meeting ID: 915 8321 0003
Access code: 604950
Session I – papers presentation
Topic: Sekcja Nauk o Żywności i Biotechnologii – Sesja I
Coordinators: Urszula Szymanowska i Monika Karaś
Location: Room 418, Main Library buiding, ul. Akademicka 15
Meeting ID: 915 8321 0003
Access ID: 604950
10:30 | Ewa Zahor, Emilia Pachucka | Zjawisko zdrowego trybu życia w społeczeństwie |
10:40 | Iga Kamińska, Iga Kowalczyk | Zwierzęta domowe – czym możemy się zarazić? |
10:50 | Piotr Radomski | Antybiotykooporność pałeczek Listeria monocytogenes izolowanych z środowiska produkcji żywności. |
11:00 | Natalia Dołężka, Paulina Wac, Nikola Pietruszka, Zuzanna Bąk, Justyna Bohacz | Wstępna ocena jakości mikrobiologicznej mleka krowiego i koziego dostępnego na rynku krajowym |
11:10 | Yiğit Alp Önemlibiçak*, Seyda Şahin | Determination of antimicrobial susceptibility of Escherichia coli isolated from foods by disc diffusion technique |
11:20 | Oliwia Cygan, Julia Bębacz | Drożdże jako czynnik biokontroli grzybów Alternaria radicina |
11:30 | Miłosz Trymers | Zapach mięsa jako główny wyróżnik jakości mięsa z niekastrowanych samców trzody chlewnej |
11:40 | Wojciech Futymski, Weronika Zabłocka | Białko roślinne vs zwierzęce – Co wybierze konsument? |
11:50 | Joanna Sękul, Katarzyna Pobiega, Alicja Synowiec | Otrzymywanie białka mikrobiologicznego z wykorzystaniem odpadów przemysłu spożywczego |
12:00 | Emilia Lemkowska | Porównanie wartości odżywczych wybranych owadów przeznaczanych do spożycia |
12:10 | Małgorzata Latoszewska, Natalia Łąpieś, Radosław Bogusz, Karolina Szulc, Dorota Pietrzak | Ocena wpływu zastosowania dodatku proszku ze świerszcza domowego na jakość pieczonych pasztetów drobiowo-wieprzowych |
12:20 | Dobrochna Spiżak, Łukasz Dominiak, Radosław Bogusz, Agata Marzec | The evaluation of the effect of using house cricket powder on selected physical properties of muffins |
12:30-13:00 Coffee break | ||
13:00 | Daniel Głogowski, Martyna Rybińska | Wyzwania w projektowaniu wysokobiałkowej przekąski na bazie białka roślinnego |
13:10 | Mikołaj Jeżewski, Joanna Sękul, Emilia Kłusek, Anna Pakulska, Magdalena Trusińska, Alicja Synowiec, Katarzyna Rybak, Katarzyna Pobiega, Małgorzata Nowacka | Badanie składu chemicznego wybranych gatunków ryb |
13:20 | Kinga Konofał, Magdalena Borecka, Monika Karaś | Porównanie właściwości funkcjonalnych mączek z nasion wybranych roślin dyniowatych |
13:30 | Dawid Ramotowski, Kacper Piotrkiewicz | Badanie właściwości kruchych ciastek fortyfikowanych suszonymi owocami dzikiej róży |
13:40 | Aleksandra Waradzyn | Nanokapsułki jako efektywny sposób wzbogacania makaronu w składniki bioaktywne pozyskiwane z wytłoków owocowych stanowiących produkt uboczny w trakcie produkcji soków |
13:50 | Jakub Iskra, Kacper Pofelski, Agnieszka Woźniak, Paweł Żółkiewski, Michał Rapacewicz | Napoje energetyzujące – Wybory konsumentów i ich wpływ na zdrowie |
14:00 | Michał Pląder, Joanna Sękul, Krzysztof Kawa, Katarzyna Pobiega, Anna M. Kot | Produkcja miodów pitnych z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces cerevisiae wyizolowanych z miodów z pasiek miejskich |
14:10 | Zuzanna Lis, Edyta Lipińska | Badanie potencjału nowej odmiany jabłoni do produkcji wysokiej jakości sensorycznej cydru |
14:20 | Weronika Buczek, Mikołaj Wiśniewski, Anna Oleszczuk | Dobre złego początki – wpływ substancji psychoaktywnych na nerki |
14:30 | Agnieszka Woźniak, Michał Rapacewicz, Jakub Iskra | Rola diety w funkcjonalnym zaniku miesiączki oraz procesie jej przywracania |
14:40 | Wiktoria Szymańska | Ocena stanu odżywiania kobiet zmagających się z hiperprolaktynemią czynnościową |
14:50 | Agnieszka Woźniak, Michał Rapacewicz | Elementy żywności wspomagające prewencję nowotworów |
15:00 | Kinga Konofał, Anna Jakubczyk | Zastosowanie wybranych ziół w leczeniu bezsenności |
15:10 | Michał Mazur, Agnieszka Malik, Monika Pytka | Mukowiscydoza u dzieci: rola odpowiedniej diety w leczeniu i utrzymaniu zdrowia |
15:20 | Julia Trojniak | Terapeutyczna rola diety w modulowaniu przebiegu chorób neurologicznych |
15:30 | Kinga Zdybel, Angelika Śliwka | Ocena potencjału przeciwdrobnoustrojowego, przeciwnowotworowego oraz antyoksydacyjnego fermentowanego ekstraktu z mięty pieprzowej. |
15:40 | Maria Leszczyńska, Paulina Lenart, Magdalena Walasek-Janusz, Renata Nurzyńska-Wierdak, Agnieszka Grzegorczyk | Potencjał przeciwbakteryjny in vitro olejków eterycznych oregano |
15:50 | Angelika Śliwka, Kinga Zdybel | Aktywność biologiczna fermentowanego ekstraktu z czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum L.). |
16:00 | Kinga Lewkowicz, Iga Kamińska, Iga Kowalczyk, Urszula Gawlik, Aleksandra Obrępalska-Stęplowska, Patryk Frąckowiak | Wpływ traktowania BTH na właściwości prozdrowotne owoców pomidora |
16:10 | Kacper Pofelski, Jakub Iskra, Agnieszka Woźniak, Paweł Żółkiewski | Estetyka i wpływ fotografii kulinarnej na spożycie żywności |
Session II – paper presentations
Topic: Sekcja Nauk o Żywności i Biotechnologii – Sesja II
Coordinators: Małgorzata Sierocka i Katarzyna Lisiecka
Location: Collegial hall, Rector’s building, ul. Akademicka 13
Meeting ID: 91981 9558 69435 8
Access code: 3622310
10:30 | Julia Trojniak | Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO) w prewencji choroby Alzheimera |
10:40 | Małgorzata Górecka, Antonina Tobiasz | Badanie poziomu wiedzy na temat korzyści aktywności pozatreningowej u osób zmagających się z insulinoopornością |
10:50 | Karolina Otwinowska | Rola czerwonego wina w profilaktyce chorób układu krążenia |
11:00 | Katarzyna Kaszyca, Michalina Kwiatkowska, Ewa Jabłońska-Ryś | Analiza postaw konsumentów wobec stosowania zamienników mięsa w burgerach |
11:10 | Julia Morgała, Michalina Nawrot, Wiktoria Szczepaniak, Weronika Szorc | Postrzeganie wegańskich potraw przez młodzież akademicką |
11:20 | Magda Pastusiak, Mikołaj Ociesa, Ewa Jabłońska-Ryś | Ocena preferencji i postaw konsumentów wobec spożycia owadów jadalnych |
11:30 | Weronika Zabłocka, Wojciech Futymski | Projektowanie gofrów o wysokiej zawartości białka |
11:40 | Zuzanna Korzeniowska, Emilia Kołosińska, Mateusz Reizler, Katarzyna Pobiega | Wykorzystanie odpadów przemysłowych do biosyntezy metabolitów przez Aureobasidium pullulans |
11:50 | Mateusz Wróblewski, Maciej Szumny, Marta Grodzik | Badanie cytotoksyczności słodzików wobec komórek C2C12 i HepG2 in vitro |
12:00 | Jakub Żmuda, Gabriela Zosiuk, Jan Sadurski | Metagenomika – omniczna analiza mikroflory żywności |
12:10 | Aleksandra Kamińska, Aleksandra Garbacz, Jan Sadurski | Proteomika – nowoczesna analiza białek |
12:20 | Gabriela Zosiuk, Jakub Żmuda, Jan Sadurski | Genotypowanie bazujące na sekwencjonowaniu |
12:30-13:00 | Coffee break |
Section’s Coordinator – Wojciech Płaska, PhD
phone no. 81-461-00-61 w. 309,
Location: Conference room no. 15 – Agro II, 15 Akademicka Street, 20-950 Lublin
Hybrid form:
Coordinator on-line: dr hab. Monika Tarkowska-Kukuryk prof. UP
Section of Environmental Biology
Session on-line:
Topic: Sympozjum Kół Naukowych Sekcja Biologii Środowiskowej
Honorary guest lecture
10.00-10.20 Paweł Buczyński: Artificial can also be beautiful – on the use of anthropogenic waters in the protection of dragonflies (Odonata)
Papers and posters session 10.20 – 12.30
10.20-10.30 – Wojciech Białowąs, Eliza Blicharska, Małgorzata Tatarczak-Michalewska, Miłosz Huber : Analiza składu pierwiastkowego kosmetyków z wykorzystaniem techniki SEM- EDS
10.30-10.40 – Kamila Brzezińska: Wytwarzanie elektroodpadów w środowisku uczniów i studentów województwa lubelskiego
10.40-10.50 – Anna Chara, Hubert Karpicki: Zagrożenia i czynna ochrona przyrody w dolnej Dolinie Odry
10.50-11.00 – Agnieszka Chmielowiec, Weronika Broda, Julia Kowalczyk, Zbigniew Bełkot: Wpływ warunków bytowania bażantów zwyczajnych (Phasianus colchicus) na zarażenie bakteriami z rodzaju Campylobacter
11.00–11.10 – Damian Duda: Wpływ wodnych roztworów żeli alginianowych z nanocząstkami złota na produkcję wybranych związków bioaktywnych tkanki siewek pieprzycy siewnej (Lepidium sativum L.)
11.10-11.20 – Oliwia Fischer: Antropogeniczne wyzwania dla populacji nosorożców w Republice Południowej Afryki
11.20-11.30 – Julia Górska, Jan Sitarski, Julia Nowosad, Wojciech Płaska, Aleksandra Bartkowska: Struktura gatunkowa pluskwiaków wodnych zasiedlających piaskownie
11.30-11.40 – Anna Gryboś, Julia Górska, Julia Tomasik, Julia Nowosad, Aleksandra Bartkowska, Wojciech Płaska: Ocena efektywności działania oczyszczalni ścieków na jakości wody rzeki Tyrawki
11.40-11.50 – Anna Gryboś, Julia Górska, Patrycja Staniszewska: Paenibacillus larvae, czyli jak zgnilec traktuje pszczoły
11.50-12.00 – Grykin Urszula: Mikrogrzyby w antropogenicznym środowisku psychrofilnym
12.00-12.10 – Maria Grzegorzek, Zbigniew Bełkot: CRISPR/Cas9: Rewolucyjna metoda w modyfikacji genomu zwierzęcego i przywracaniu życia wyginiętych gatunków
12.10-12.20 – Kinga Lewkowicz, Weronika Grzelak, Aleksandra Kurzajewska: Środowisko przechowywania i metody dezynfekcji beauty blednerów a czystość mikrobiologiczna
12.20-12.30 – Piotr Lorek, Katarzyna Kozak, Renata Kurek, Otton K. Roubinek, Jolanta Janiszewska: Psychrohydrolazy wydzielane przez bakterie antarktyczne – poster
12.30-13.00 Coffee break
Papers and posters session – cont.
13.00-13.10 – Aleksandra Łuszczek, Zuzanna Łabęcka, Ewelina Chrzanowska, Bożena Denisow: Borage oil as a raw material used in the cosmetics, pharmaceutical and food industries
13.10-13.20 – Julia Matczyszyn: The impact of wind farms on bird populations
13.20-13.30 – Aleksandra Niziołek, Marcin Skowronek, Rafał Łopucki, Ilona Sadok: Quantitative analysis of bacteria present on the surface of slides at public playgrounds
13.30-13.40 – Julia Nowosad, Julia Tomasik, Jacek Rechulicz: Obecność gatunków inwazyjnych i obcych ryb w rzece Wisła i starorzeczach w wybranym fragmencie obszaru Natura 2000 „Przełom Wisły w Małopolsce”
13.40-13-50 – Dominika Pałyska, Magdalena Palik: Wąkrota azjatycka (Centella asiatica L.) – cenny surowiec wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i medycznym
13.50-14.00 – Mateusz Piejak: Anomalie fenologii roślinności w Polsce: analiza wskaźnika wegetacyjnego VIP na przestrzeni 30 lat
14.00-14.10 – Weronika Rółkowska, Ewa Januś: Opinie nabywców kosmetyków na temat szamponów w kostce – poster
14.10-14.20 – Julia Tomasik, Julia Nowosad, Julia Górska, Anna Gryboś, Magdalena Lipczuk, Aleksandra Bartkowska, Wojciech Płaska: Efekty bagrowania rzeki Chodelki – poster
14.20-14.40 – Łucja Tomaszewska, Wiktoria Jakubowska, Magdalena Walasek-Janusz: Właściwości terapeutyczne arbutyny i zastosowanie w kosmetologii
14.40-14.50 – Małgorzata Tomczak, Michał Karasek, Sylwia Andrzejczuk: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa wybranych substancji roślinnych wobec bakterii wielolekoopornych
14.50-15.00 – Anna Trocewicz: Wpływ śmieci na środowisko
15.00-15.10 – Faustyna Wiszniewska: Bogactwo flory naczyniowej torfowiska nad jeziorem Bikcze i stopień jej synantropizacji
15.10-15-20 – Wiktoria Włodarczyk, Angelika Urbanek, Zuzanna Łabęcka, Ewelina Chrzanowska, Bożena Denisow: Aktywność biologiczna substancji zawartych w roślinach z rodzaju Pulmonaria
15.20-15.30 – Patrycja Wojtaszko, Oliwia Baran: Popularność i postrzeganie kosmetyków zawierających produkty pszczele – poster
15.30-15.40 – Oliwia Wołodkiewicz: Jakość mikrobiologiczna powietrza w szpitalu
15.40-15.50 – Aleksandra Ziółek, Monika Tarkowska-Kukuryk, Beata Ferencz: Wykorzystanie makrofauny bezkręgowej i parametrów hydrologicznych
do oceny stanu wybranych źródeł Lubelszczyzny i Roztocza
15.50-16.00 – Dominika Ziplińska, Maja Muzyka: Badanie czystości testerów kosmetyków w drogeriach kosmetycznych
18.00 – End of session & conference
Topic: V International Symposium of Student Scientific Clubs
Time: 18 Apr 2024 08:45 AM Warsaw
Meeting ID: 973 2866 1269
Access code: 168509
Coordinator: Wojciech Olecki
Location: Congress Centre of ULSL, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
Topic: Sekcja Agrobioinżynierii
Meeting ID: 938 3473 6396
Access code: 713743
Coordinator: Adam Gawryluk
Location: room no. 14 – Collegium Agronomicum II (Agro II), ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
Meeting ID: 990 8491 9732
Access code: 2iq6JV
Topic: Sekcja Medycny Weterynaryjnej
Coordinator: Marta Wójcik
On-line only.
Topic: V International Symposium of Student Scientific Clubs
Time: 18 Apr 2024 08:45 AM Warsaw
Meeting ID: 973 2866 1269
Access code: 168509
Coordinator: Wojciech Olecki
Location: Congress Centre of ULSL, ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
Coordinator – Prof. dr hab. Bożena Nowakowicz-Dębek
Topic: Sekcja Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Time: 18 Apr 2024 09:30 AM Warsaw
Meeting ID: 961 2407 0430
Access code: 996825
Meeting ID: Karolina Pitura
On-line only.
Topic: Obrady sekcji Inżynierii Produkcji
Time: 18 Apr 2024 09:45 AM Warsaw
Meeting ID: 974 8383 8994
Access code: 858191
Coordinator: Marek Domin
Location: Room 134, ul. Głęboka 28, CIW
Topic: Sekcja Nauk o Żywności i Biotechnologii – Sesja I
Coordinator: Urszula Szymanowska i Monika Karaś
Location: Room 418, Main Library buildng, ul. Akademicka 15
Meeting ID: 915 8321 0003
Access code: 604950
Coordinator: Urszula Szymanowska
Location: Room 418, Main Library building, ul. Akademicka 15
Topic: Sekcja Nauk o Żywności i Biotechnologii – Sesja II
Coordinator: Małgorzata Sierocka i Katarzyna Lisiecka
Location: Collegial hall, Rector’s office building, ul. Akademicka 13
Meeting ID: 91981 9558 69435 8
Access code: 3622310
Coordinator: Małgorzata Sierocka i Katarzyna Lisiecka
Locaton: Collegial Hall, Rector’s office building, ul. Akademicka 13
Topic: Sympozjum Kół Naukowych Sekcja Biologii Środowiskowej
Coordinator: Monika Tarkowska-Kukuryk
Location: Room 15 – Collegium Agronomicum II (Agro II), ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
13 Akademicka Street, 20-950 Lublin
VATIN 712 010 37 75
REGON no. 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP