foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

23.09.2019

 

 

W dniach 3-6 września 2019 roku dr hab. Urszula Pankiewicz prof. uczelni oraz dr hab. Monika Sujka  prof. uczelni z Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii uczestniczyły w 3 rd World Congress on Electroporation and Pulsed Electric Fields in Biology, Medicine and Food & Environmental Technologies w Tuluzie.

 


Dr hab. Urszula Pankiewicz  przewodniczyła sesji wykładowej pt. Food Structure Modification and Processing natomiast dr hab. Monika Sujka przewodniczyła sesji plakatowej. Na kongresie zostały przedstawione wyniki badań z zakresu wpływu pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) na przepuszczalność oraz  bioakumulację wybranych jonów metali w komórkach S. cerevisiae, oraz bakterii Lactobacillus rhamnosus B 442. Udział w konferencji umożliwił nawiązanie kontaktu (w przyszłości ewentualnej współpracy naukowej) oraz wymianę doświadczeń naukowych ze specjalistami z jednostek naukowych z całego świata.
 


« wstecz