Świnie rasy puławskiej

Przygotowano na podstawie Rozprawy Doktorskiej Kingi Kropiwiec-Domańskiej „Wpływ dodatku ostropestu plamistego (Silybum marianum L.) na jakość podrobów wieprzowych”

Rasa puławska jest najstarszą obecnie użytkowaną krajową rasą świń w Polsce. Pierwsze informacje o tej rasie pochodzą z 1926 roku, kiedy to Prof. Zdzisław Zabielski, jako kierownik Stacji Zootechnicznej w Borowinie, podjął prace hodowlane nad doskonaleniem około 30 szt. prosiąt zakupionych we wsi Gołąb (powiat puławski). Prosięta te, nazywane „łaciatkami”, były mieszańcami prymitywnych świń miejscowych (polska świnia kłapoucha i mała polska ostroucha) oraz angielskiej rasy berkshire. W latach 1927-1932 dokonano przekształcenia uzyskanej populacji w typ tłuszczowo-mięsny i wprowadzono określenie „świnia gołębska” (Zabielski 1939). Stado tych świń uszlachetniono przez dwukrotne krzyżowanie z osobnikami rasy wielkiej białej angielskiej, pochodzącymi z Bychawy i Snopkowa oraz importowanymi z Anglii knurami rasy berkshire. Takie działanie umożliwiło uzyskanie populacji w typie mięsno-słoninowym. W roku 1951 dokonano zmiany nazwy ze świni „gołębskiej” na rasę „puławską”. Ponadto w celu zaspokojenia potrzeb ówczesnego rynku konsumenckiego podjęto decyzję o przekształceniu populacji w typ użytkowy o dobrze zaznaczonych cechach mięsnych (Zabielski 1957). W latach 1961-1975 w celu poprawy wartości tucznej i rzeźnej przeprowadzono krzyżowanie z rasą wielką białą typu bekonowego. Ze względu na odporność na choroby oraz bardzo dobre przystosowanie do tradycyjnych warunków chowu, a przede wszystkim żywienia zbożowo-ziemniaczanego, w latach 60-tych XX wieku lochy rasy puławskiej stanowiły 9,8% krajowego stada loch zarodowych (Szyndler-Nędza i in. 2008a). Jednak panujący pod koniec lat 80-tych XX w. popyt na materiał rzeźny o wysokiej mięsności, produkowany przy udziale importowanych ras: duroc, pietrain i hampshire, doprowadził do drastycznego spadku pogłowia świń tej rasy. W latach 90-tych XX w. podjęto pierwsze działania mające na celu ochronę rasy puławskiej oraz odbudowę jej populacji (Walkiewicz i in. 2015). W lipcu 2005 roku utworzono Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „Puławiak”, którego głównym celem była integracja tej rasy z krajową produkcją trzody chlewnej oraz zwiększenie jej konkurencyjności na rynku wieprzowiny (Babicz i in. 2016). Wymiernym rezultatem działalności stowarzyszenia „Puławiak” było wpisanie (28 maja 2009 roku) świń rasy puławskiej na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego (www.minrol.gov.pl).

Obecnie rasa puławska wykazuje cechy użytkowe spełniające kryteria standardu hodowlanego dla komponentu matecznego. W odniesieniu do cech rozrodczych świnie tej rasy charakteryzują się wczesnym dojrzewaniem płciowym oraz dobrymi wskaźnikami cech matecznych, szczególnie wysokim poziomem troskliwości macierzyńskiej (Blicharski i Snopkiewicz 2017). Mimo że na przestrzeni lat obserwuje się widoczny wzrost mięsności tej rasy (Borzuta i in. 2004, Szyndler-Nędza i in. 2008b), to nadal jest ona niższa niż tuczników ras krajowych wbp i pbz (tabela 3).

Rasę puławską spośród innych ras wyróżnia bardziej atrakcyjna jakość konsumpcyjna i technologiczna mięsa, co jest wynikiem m.in. wyższego udziału tłuszczu śródmięśniowego (2,2-3,7%) wpływającego na właściwości organoleptyczne (Florowski i in. 2007). Ponadto surowiec rzeźny pozyskany ze świń rasy puławskiej cechuje się korzystniejszą barwą oraz wodochłonnością niż mięso innych ras, dlatego może być wykorzystywany do produkcji wyrobów o pożądanych właściwościach organoleptycznych (Babicz  i in. 2009, Babicz i in. 2010, Olkiewicz i in. 2006).

Literatura:

Babicz M., Bajda Z., Kropiwiec-Domańska K., Szyndler-Nędza M., Hałabis M. (2016). 90 lat hodowli świń puławskich na Lubelszczyźnie. Przegląd Hodowlany, 6, 26-28.

Babicz M., Kamyk P., Rejduch B., Kozubska-Sobocińska A., Stasiak A., Lechowski J. (2010). Wykorzystanie świń rasy puławskiej do produkcji wieprzowiny o specyficznej jakości. Medycyna Weterynaryjna, 66, 8, 555-558.

Babicz M., Kamyk P., Stasiak A., Pastwa M. (2009). Opportunities to use Puławska pigs for heavy fattener production. Annals of Animal Science, 9(3), 259-268.

Blicharski T., Snopkiewicz M. (2017). Wyniki oceny trzody chlewnej w 2016 roku, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, Warszawa.

Borzuta K., Grześkowiak E., Strzelecki J., Rogalski J., Lisiak D. (2004). Changes in the slaughter value occurring over the last two decades in crossbreds with Pulawska pigs. Animal Science Papers and Reports, 22(3), 101-106.

Florowski T., Pisula A., Rola M., Adamczak L. (2007). Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy puławskiej z rasami wbp i pbz na jakość kulinarną mięsa. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, XLV, 1, 25–34.

Olkiewicz M., Moch M., Makała H. (2006). Charakterystyka szynek surowych dojrzewających wyprodukowanych z surowca pochodzącego od wybranych prymitywnych ras polskich. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 44, 2, 141-151.

Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Bajda Z. (2008a).  Świnie puławskie – uwarunkowania kształtujące wielkość populacji w  latach 1932-2007. Wiadomości Zootechniczne, XLVI, 4, 37-40.

Szyndler-Nędza M., Żak G., Luciński P. Bajda Z. (2008b). Zmiany w cechach tucznych i rzeźnych loszek ocenianych przyżyciowo w latach 1997-2006. Roczniki Naukowe Zootechniki, 35, 1, 25-35.

Zabielski Z. (1939). Studia nad świnią gołębską, cz. II. Pam. PINGW w Puławach 17, 224–277.

Zabielski Z. (1957). Świnia puławska, Przegląd Hodowlany, 9.

www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych

Szczegółowe informacje odnośnie historii świń rasy puławskiej:

Babicz, M., Bajda, Z., Szyndler-Nędza, M., Blicharski, T., & Hałabis, M. (2017). Rys historyczny i analiza realizacji hodowli zachowawczej świń rasy puławskiej. Wiadomości Zootechniczne55(4). (PDF)

Główne elementy Programu obejmują: rozwój populacji do liczebności zabezpieczającej jej trwałość biologiczną, a następnie stabilizacja wielkości populacji aktywnej, utrzymanie istniejącej odrębności genetycznej i zmienności wewnątrz rasowej, konsolidację cech rasowych i stabilizację wzorca eksterieru, opracowanie schematów krzyżowania towarowego celem wykorzystania cech rasowych w produkcji towarowej gospodarstw indywidualnych, szczególnie spełniających normatywy ekologiczne. (Program hodowlany)

Badania naukowe obejmują:

  • Ocenę wartości użytkowej i hodowlanej oraz zwiększenie produkcyjności świń rasy puławskiej
  • Ocenę genetycznego profilu rasy
  • Ocenę płodności potencjalnej i rzeczywistej loch
  • Wpływ modelu krzyżowania świń na wartość rzeźną mieszańców
  • Analizę wpływu poszczególnych markerów na kształtowanie się cech użytkowych (rozrodczych, tucznych i rzeźnych)
  • Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na narządy wewnętrzne oraz jakość podrobów wieprzowych
  • Możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa do wymagań konsumentów
  • Wykorzystanie świń rasy puławskiej do produkcji wysokiej jakości surowca kulinarnego oraz wędliny wysokogatunkowych, regionalnych i tradycyjnych

Wykaz  wybranych publikacji o tematyce świni rasy puławskiej:

  • Publikacje w czasopiśmie naukowym posiadającym Impact Factor IF

    1. Analysis of genetic parameters of reproductive traits in conserved breed sows raised in Poland. [AUT.] ROBERT ECKERT, [AUT. KORESP.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, [AUT.] KAROLINA SZULC, EWA SKRZYPCZAK, MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, ANNA HAMMERMEISTER. Ann. Anim. Sci. 2021 Volume 21 Issue 3 s. 843 – 852, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2021-0013
    2. Estrus behaviour and reproductive traits of Pulawska Gilts associated with selected gene polymorphisms. [AUT.] MAREK BABICZ, MARCIN PASTWA, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, BARBARA DANIELAK-CZECH, [AUT. KORESP.] KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, [AUT.] EWA SKRZYPCZAK, BRYGIDA ŚLASKA, DAMIAN KAPUSTA. Ann. Anim. Sci. 2021 Volumen 21 Issue 1 s. 159-172, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0066
    3. Analysis of technological and consumption quality of offal and offal products obtained from Pulawska and Polish Landrace pigs. [AUT.] MAREK BABICZ, [AUT. KORESP.] KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, [AUT.] EWA SKRZYPCZAK, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, KAROLINA SZULC. Animals 2020 Vol. 10 Issue 6 Article number 964, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani10060964
    4. Association analysis of GH1 and CRP loci polymorphisms with reproductive traits in native Pulawska gilts and sows. [AUT.] M. BABICZ, M. PASTWA, A. KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, B. DANIELAK-CZECH, [AUT. KORESP.] E. SKRZYPCZAK, [AUT.] K. KROPIWIEC-DOMAŃSKA. Can. J. Anim. Sci. 2020 Vol. 100 Issue 4 s. 650-656, il., bibliogr., sum.
    5. Breeding and performance potential of Puławska pigs – a review. [AUT.] MAREK BABICZ, MARCIN HAŁABIS, PIOTR SKAŁECKI, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] ANNA LITWIŃCZUK, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MAGDALENA ŁUKASIK. Ann. Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.2 s. 343-354, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2019-0073
    6. Physicochemical properties and lipid oxidation parameters of selected muscles of Puławska breed fatteners during 14-day ageing in vacuum packaging. [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, PIOTR SKAŁECKI, MICHAŁ PRASOW, MAREK BABICZ, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Med. Weter. 2020 Vol. 76 nr 7 s. 400-405, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6422
    7. Performance traits of Puławska pigs depending on polymorphism in the RYR1 Gene (C.1843C>T). [AUT.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA ROPKA-MOLIK, [AUT.] AURELIA MUCHA, TADEUSZ BLICHARSKI, MAREK BABICZ. Ann. Anim. Sci. 2019 Vol. 19 Issue 2 s. 319-326, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2019-0017
    8. Podstawowy skład chemiczny, barwa oraz zawartość WWA i azotanów w wędzonych produktach z mięsa świń rasy puławskiej (Basic chemical composition, colour and content of PAHs and nitrates in smoked pork products made from Puławska breed). [AUT.] PIOTR SKAŁECKI, MAREK BABICZ, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] ANNA LITWIŃCZUK, MARCIN HAŁABIS, BARTŁOMIEJ RUDA. Med. Weter. 2019 Vol. 75 nr 7 s. 422-425, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6204
    9. Sexual activity of different gilt genotype groups of the Pulawska breed during oestrus. [AUT. KORESP.] MAREK BABICZ, [AUT.] MARCIN PASTWA, EWA SKRZYPCZAK, IWONA ŁUSZCZEWSKA-SIERAKOWSKA, AGATA WAWRZYNIAK. Med. Weter. 2019 Vol. 75 nr 1 s. 50-53, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6165
    10. The physicochemical properties of offal from Puławska gilts in relation to carcass meatiness. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, [AUT. KORESP.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, [AUT.] EWA SKRZYPCZAK. Ann. Anim. Sci. 2018 Vol. 18 Iss. 1 s. 239-249, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1515/aoas-2017-0018
    11. Analysis of maternal traits in native Puławska sows of known genotype (ins/del) at the PRL locus. [AUT.] MAREK BABICZ, [AUT. KORESP.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, [AUT.] ANNA KASPRZYK, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA. Ann. Anim. Sci. 2017 Vol.17 Issue 1 131-142, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1515/aoas-2016-0069
    12. Badania cytogenetyczne i molekularne w hodowli zachowawczej świń rasy puławskiej (Cytogenetic and molecular studies in conservation breeding of Pulawska breed pigs). [AUT. KORESP.] MAREK BABICZ, [AUT.] BARBARA DANIELAK-CZECH, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, IWONA ŁUSZCZEWSKA-SIERAKOWSKA, AGATA WAWRZYNIAK, AGNIESZKA MAGDALENA GRZEBALSKA, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA. Med. Weter. 2017 Vol. 73 Nr 7 s. 395-398, bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.5725
    13. Reproductive performance of native Pulawska and high productivity Polish landrace sows in the context of stress during the period of early pregnancy. [AUT.] MAREK BABICZ, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, EWA SKRZYPCZAK, ANNA KASPRZYK. Reprod. Domest. Anim. (1990) 2016 Vol 51 Issue 1 91-97, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/rda.12650
    14. Fatty acid profile of pork from a local and a commercial breed. [AUT.] ANNA KASPRZYK, MIROSŁAW TYRA, MAREK BABICZ. Archives of Animal Breeding – Arch. Tierz. 2015 Vol. 58 Issue 2 379-385, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5194/aab-58-379-2015
    15. Impact of PRL and FST loci polymorphism on sexual activity of Puławska Gilts. [AUT.] MAREK BABICZ, EWA SKRZYPCZAK, KINGA KROPIWIEC, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, BARBARA DANIELAK-CZECH. Ann. Anim. Sci. 2014 Vol. 14 No 4 821-830, il., bibliogr, sum. DOI: 10.2478/aoas-2014-0054
    16. Variability in the melanocortin 1 receptor (MC1R) gene in wild boars and local pig breeds in Poland. [AUT.] MAREK BABICZ, MARCIN PASTWA, EWA SKRZYPCZAK, JANUSZ T. BUCZYŃSKI. Animal Genetics. (Print) 2013 Vol. 44, Issue 3 356–358, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/age.12023
    17. Analysis of sexual activity in gilts in terms of their reproductive value. [AUT.] MAREK BABICZ, BARBARA REJDUCH, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, MARCIN PASTWA, ANNA KASPRZYK, ANDRZEJ STASIAK, MONIKA SERAFIN-KOZAK. Ann. Anim. Sci. 2011 Vol. 11 No 2 s. 241-250, il., bibliogr., streszcz., sum.
    18. Meat quality and ultrastructure of muscle tissue from fatteners of Wild boar, Pulawska and its crossbreed Pulawska × (Hampshire × Wild boar). [AUT.] ANNA KASPRZYK, ANDRZEJ STASIAK, MAREK BABICZ. Archives of Animal Breeding – Arch. Tierz. 2010 Vol. 53 Issue 2 s. 184-193, il., bibliogr., sum.
    19. Assessment of microsatellite sequence suitability for genetic structure analysis of Puławska pigs from conservation breeding. [AUT.] MAREK BABICZ, MARIUSZ PIERZCHAŁA, BARBARA REJDUCH, MARCIN PASTWA. Ann. Anim. Sci. 2009 Vol. 9 No 1 s. 17-26, bibliogr., streszcz., sum.
    20. Opportunities to use Puławska pigs for heavy fattener production. [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK, ANDRZEJ STASIAK, MARCIN PASTWA. Ann. Anim. Sci. 2009 Vol. 9 No 3 s. 259-268, bibliogr., streszcz., sum.
    21. An insertion/deletion polymorphism in the 3’UTR encoding region of the porcine prolactin (PRL) gene. [AUT.] MAREK BABICZ, MARIUSZ PIERZCHAŁA, P. URBAŃSKI, IWONA ROZEMPOLSKA-RUCIŃSKA. Anim. Sci. Pap. Rep. 2008 Vol. 26 No. 3 s. 183-189, il., bibliogr., streszcz., sum.
  • Publikacja w czasopiśmie naukowym nieposiadającym IF

    1. Wykorzystanie świń rodzimej rasy puławskiej jako źródła wysokiej jakości surowca do wytwarzania produktów regionalnych. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MARCIN HAŁABIS, ANNA LITWIŃCZUK, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI. Prz. Hod. 2020 R. 88 nr 4 s. 14-16, il., bibliogr., sum.
    2. Analiza wartości użytkowej i hodowlanej świń rasy puławskiej w latach 2008–2017 (Analysis of the productive and breeding value of Puławska pigs in the years 2008–2017). [AUT.] KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MAGDALENA ŁUKASIK, MAREK BABICZ, DAMIAN KAPUSTA, JAKUB KALINOWSKI, MONIKA SZYMCZUK. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2019 Vol.37 Issue 1 s. 5-15, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb.2019.1.1
    3. Wartość rzeźna i jakość mięsa świń ras lokalnych w Polsce. [AUT.] MICHAŁ PRASOW, MAREK BABICZ, PIOTR DOMARADZKI, PIOTR SKAŁECKI, ANNA LITWIŃCZUK, AGNIESZKA KALINIAK. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2018 Vol.36 Issue 1 s. 5-17, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbbx.208.1.1
    4. Wartość rzeźna tuczników rasy puławskiej w zależności od masy ubojowej (The slaughter value of fatteners of Pulawska breed depending on the slaughter weight). [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI, ANNA LITWIŃCZUK, MARCIN HAŁABIS, MICHAŁ PRASOW, MAGDALENA ŁUKASIK, AGNIESZKA KALINIAK. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2018 Vol.36 Issue 4 s. 7-20, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbbx.2018.4.1
    5. 90 lat hodowli świń puławskich na Lubelszczyźnie. [AUT.] MAREK BABICZ, ZBIGNIEW BAJDA, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, MARCIN HAŁABIS. Prz. Hod. 2016 R. 84 nr 6 26-28, il., bibliogr.
    6. Charakterystyka fizykochemiczna podrobów wieprzowych uzyskanych z tuczników o zróżnicowanym genotypie RYR1. [AUT.] KINGA KROPIWIEC, MAREK BABICZ, EWA SKRZYPCZAK. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2015 Nr 1 (98) 49-57, il. bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15193/zntj/2015/98/004
    7. Analysis of selected characteristics of the slaughter value of swine kept on family farms in the Lublin region. [AUT.] ANNA KASPRZYK, MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, MARCIN HAŁABIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2014 Vol. 32 Nr 1 1-8, il., bibliogr., sum.
    8. Ecological food production in the Lublin region. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, MALWINA MERSKA, KAROLINA KASPRZAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2014 Vol. 32 Nr 2 25-33.
    9. The analysis of changes in the profitability of pig production of Polish Landrace breed and the Pulawska breed on a family farm in the years 2010-2012. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, ROBERT CICHOCKI, MALWINA MERSKA, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, WACŁAW KRASUCKI, MARCIN HAŁABIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2014 Vol. 32 Nr 2 17-24, il., bibliogr., sum.
    10. Wpływ poziomu zinbredowania na wyniki odchowu prosiąt w obrębie ras objętych programem ochrony. [AUT.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, AURELIA MUCHA, MARIAN RÓŻYCKI, ŁUKASZ CIEMIŃSKI, TADEUSZ BLICHARSKI, MAREK BABICZ, KAROLINA SZULC, PIOTR LUCIŃSKI. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech. 2014 T. 10 nr 3 9-12, bibliogr., streszcz., sum.
    11. Aktualne problemy w hodowli świń ras zachowawczych w Polsce. [AUT.] MAREK BABICZ, ZBIGNIEW BAJDA, TADEUSZ BLICHARSKI, JANUSZ T. BUCZYŃSKI, PIOTR LUCIŃSKI, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, MARIAN RÓŻYCKI, EWA SKRZYPCZAK, KAROLINA SZULC. Prz. Hod. 2013, nr 6 1-3, il., bibliogr.
    12. Analysis of the quality pork obtained from carcasses fatteners of Polish Landrace and Pulawska breed. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, KAROLINA KASPRZAK, EWA SKRZYPCZAK, MARCIN HAŁABIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 4 1-7, bibliogr., streszcz., sum.
    13. Płodność i behawior płciowy loszek mieszańców rasy puławskiej i wielkiej białej polskiej żywionych mieszankami z udziałem owsa nagoziarnistego. [AUT.] ANDRZEJ STASIAK, PIOTR KAMYK-KAMIEŃSKI, MAREK BABICZ, ANNA KASPRZYK, JERZY LECHOWSKI. Prz. Hod. 2013, nr 3 19-21, il., bibliogr., sum.
    14. Slaughter value and meat quality of Pulawska and Polish Landrace breeds fatteners. [AUT.] ANNA KASPRZYK, MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK-KAMIEŃSKI, JERZY LECHOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 3 1-9, bibliogr., streszcz., sum.
    15. The impact of selected genetic and environmental factors on length of use of pulawska breed sows. [AUT.] MAREK BABICZ, EWA SKRZYPCZAK, KINGA KROPIWIEC, ROBERT CICHOCKI, JACEK BURDZANOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol.30 Nr 4 s. 1-8, bibliogr., streszcz., sum., DOI: 10.2478/v10083-012-0025-x.
    16. Odbudowa hodowli świń rasy puławskiej. [AUT.] MAREK BABICZ, ZBIGNIEW BAJDA, TADEUSZ BLICHARSKI, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA. Prz. Hod. 2010 nr 3 s. 20-23, il., bibliogr.
    17. Oddziaływania rezerw energetycznych organizmu na płodność potencjalną i rzeczywistą loszek rasy puławskiej. [AUT.] MAREK BABICZ, ZBIGNIEW BAJDA, KRZYSZTOF PIETRZAK, AGNIESZKA JAROSIŃSKA. Prz. Hod. 2010 nr 6 s. 5-7, il., bibliogr.
    18. Wykorzystanie świń rasy puławskiej do produkcji wieprzowiny o specyficznej jakości (Use of Pulawska breed pig for specific-quality pork production). [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK, BARBARA REJDUCH, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, ANDRZEJ STASIAK, JERZY LECHOWSKI. Med. Weter. 2010 Vol. 66 Nr 8 s. 555-558, il., bibliogr., sum.
    19. Analiza efektywności rozrodu loszek i loch rasy puławskiej o zróżnicowanych parametrach tucznych i rzeźnych krytych knurami ras wbp i pbz. [AUT.] MAREK BABICZ, ANNA KASPRZYK, ANDRZEJ STASIAK. Rocz. Nauk. Zootech. 2007 T. 34 z. 2 s. 179-188, il., bibliogr., streszcz., sum.
    20. Analysis of intercrossing performance of sows Pulawska breed with boars Polish Large White and Polish Landrace breed. [AUT.] MAREK BABICZ, ANNA KASPRZYK, ANDRZEJ STASIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2007 Vol. 25 Cz. 2 s. 51-56, il., bibliogr., streszcz., sum.
    21. Analysis of family variability for reproductive traits of Pulawska sows. [AUT.] A. WALKIEWICZ, A. KASPRZYK, M. BABICZ, P. KAMYK. Ann. Anim. Sci. 2005 No. 1 Suppl. s. 75-77, il., bibliogr.referat z konferencji.
    22. Assessment of size of centrometric heterochromatin regions in Puławska pigs. [AUT.] MAREK BABICZ, BARBARA REJDUCH, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA, BARBARA DANIELAK-CZECH, ALEKSANDER WALKIEWICZ, EWA SŁOTA. Ann. Anim. Sci. 2004 Vol. 4 No 1 s. 15-21, il., bibliogr., streszcz., sum.
    23. Evaluation of the genetic profile of the Pulawska breed. [AUT.] MAREK BABICZ, JOLANTA KURYŁ, ALEKSANDER WALKIEWICZ. J. Appl. Genet. 2003 Vol. 44 No. 4 s. 497-508, il., bibliogr., abstr.
  • Autorstwo monografii naukowej

    1. Polimorfizm wybranych genów potencjalnie związanych z użytkowością rozpłodową świń rasy puławskiej. [AUT.] BABICZ MAREK. 77 s, il., bibliogr. Rozprawy Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ISSN 1899-2374 ; z. 338. Lublin 2009, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Autorstwo rozdziału w monografii

    1. Wybrane rodzime rasy zwierząt gospodarskich. [AUT.] WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ, TOMASZ M. GRUSZECKI, ZYGMUNT LITWIŃCZUK, JACEK SIKORA, ALDONA KAWĘCKA, ANDRZEJ JUNKUSZEW, PAULINA NAZAR, WITOLD CHABUZ, PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI, PIOTR STANEK, MAREK BABICZ. W: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej / redakcja naukowa Tomasz M. Gruszecki Andrzej Junkuszew Lublin 2019, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, s. 9-29, il., bibliogr, 978-83-7259-304-7.
    2. Wykorzystanie świni rasy puławskiej do produkcji mięsa oraz wędlin wysokiej jakości. [AUT.] MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MARCIN HAŁABIS, PIOTR SKAŁECKI, ANNA LITWIŃCZUK, MAŁGORZATA DMOCH, PIOTR DOMARADZKI, MICHAŁ PRASOW, BARTŁOMIEJ RUDA. W: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej / redakcja naukowa Tomasz M. Gruszecki Andrzej Junkuszew Lublin 2019, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, s. 219-227, il., bibliogr, 978-83-7259-304-7.
    3. Wstępne wyniki badań wartości rzeźnej i jakości mięsa tuczników rasy puławskiej. [AUT.] ANNA LITWIŃCZUK, PIOTR DOMARADZKI, MAREK BABICZ, MICHAŁ PRASOW, PIOTR SKAŁECKI, MARCIN HAŁABIS. W: Wybrane problemy jakości żywności / redaktorzy: Monika Żuchowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński Radom 2018, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu, s. 165-174, il., bibliogr., sum, 978-83-7351-855-1.
    4. Charakterystyka genetyczna świń rasy puławskiej. [AUT.] MAREK BABICZ, BARBARA DANIELAK-CZECH, ANNA KOZUBSKA-SOBOCIŃSKA. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 35-42, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    5. Hodowla świń gołębskich – puławskich na Lubelszsczyźnie. [AUT.] MAREK BABICZ, ZBIGNIEW BAJDA. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 9-24, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    6. Ocena struktury genetycznej świń rasy puławskiej. [AUT.] MARCIN PASTWA, MAREK BABICZ, EWA SKRZYPCZAK, JACEK BURDZANOWSKI. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 43-50, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    7. Opłacalność produkcji tuczników rasy puławskiej w gospodarstwie rodzinnym w latach 2013-2014. [AUT.] KINGA KROPIWIEC, MAREK BABICZ, ROMAN BORYCHOWSKI, MARCIN ŚCIBURA, JUSTYNA BOCHNAK. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 117-124, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    8. Potencjał rozpłodowy loch rasy puławskiej. [AUT.] ANNA KASPRZYK, MAREK BABICZ, ALEKSANDER WALKIEWICZ, ANDRZEJ STASIAK. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 59-65, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    9. Wykorzystanie rodzimych ras świń do produkcji tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych. [AUT.] MAREK BABICZ, MARCIN HAŁABIS, KINGA KROPIWIEC, ZBIGNIEW BAJDA. W: Wytwarzanie produktów regionalnych jako szansa aktywizacji gospodarstw utrzymujących lokalne rasy zwierząt i promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich / red. nauk. Joanna Barłowska [Lublin] 2016, Joanna Dejko Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych, 98-107, il., bibliogr, 978-83-955655-0-3.
    10. Wykorzystanie świń rasy puławskiej w produkcji wyrobów regionalnych. [AUT.] MAREK BABICZ, ZUZANNA CAŁYNIUK, KINGA KROPIWIEC, ZBIGNIEW BAJDA, MARCIN HAŁABIS, BEATA CAŁYNIUK. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 109-116, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.
    11. Zmienność genetyczna świń rasy puławskiej w aspekcie zinbredowania populacji. [AUT.] MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, MAREK BABICZ, TADEUSZ BLICHARSKI, KATARZYNA ROPKA-MOLIK, KATARZYNA PIÓRKOWSKA. W: Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016) / red. nauk. Marek Babicz Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 51-58, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0..
  • Redakcja naukowa monografii

    1. Świnie gołębskie – puławskie. 90 lat hodowli (1926-2016). [RED.] MAREK BABICZ. Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 1-139, il., bibliogr, 978-83-7259-246-0.

W ramach prowadzonych badań naukowych na świniach rasy puławskiej Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń współpracuje z:

  • Regionalnym Związkiem Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „Puławiak”
  • Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”
  • Instytutem Zootechniki – Państwowym Instytutem Badawczym w Balicach
  • Zakładem Mięsnym Mościbrody Sp. z o.o.
  • Auchan POLSKA Sp. z o.o.
  • Hodowcami realizującymi Program ochrony zasobów genetycznych świń rasy puławskiej